VIDEO. Un nou fel de mâncare, ”street food”, devine tot mai popular în China: cuburile de gheață preparate la grătar
Cuburile de gheață la grătar au ajuns o mâncare de stradă foarte populară în China, susțin cei de la South China Morning Post, care au publicat și o înregistrare video cu acest obicei neobișnuit.
Prima dată, preparatorul pune uleu pe cuburile de gheață, după care adaugă un sos de chilli sau alte arome, în funcție de gusturile clientului.
”Să mănânc acum - când sunt fierbinți - sau mai târziu, după ce se mai răcesc?” - întreabă o cumpărătoare în înregistrarea publicată pe Facebook și Youtube de South China Morning Post.
”Mâncați acum, cât sunt calde!” - vine răspunsul vânzătorului.
”Sunt atât de picante!” - spune femeia.
Deși nu este un preparat nou, acest fel de mâncare picantă, despre care se spune că provine din nordul Chinei, a fost în trend în ultimele săptămâni pe rețelele de socializare chinezești, arată și publicația The Straits Times.
Una dintre cele mai vechi apariții ale acestui fel de ”mâncare” datează din martie 2021, în Harbin.
Un canal TikTok, K Opinions, a explicat că gustarea se prepară prin prăjirea gheții la foc de cărbuni și apoi condimentată cu condimente și sos. Unele magazine ornează gheața și cu ceapă de primăvară și semințe de susan.
Forma gheții poate varia de la un cub de gheață convențional până la o sticlă de apă sau un ... ghemotoc. O porție din celebrele cuburi de gheață costă în jur de 15 yuani (2,80 dolari americani).
În timp ce procesul de gătit pare ușor, acesta are un anumit nivel de dificultate, deoarece trebuie să se controleze focul pentru a preveni arderea gheții, a explicat un utilizator TikTok, Noodou.
"Mulți se întreabă dacă gheața se va topi, dar nu este ușor de topit, din cauza dimensiunii gheții", a adăugat videoclipul.
A fost descrisă ca fiind "Cina fetelor, ediția chineză" de către Radii, o instituție media independentă fondată în 2017, care se concentrează pe cultura tinerilor chinezi.
Termenul "girl dinner" se referă la o masă care constă, de obicei, în gustări, garnituri și porții mici de alimente asamblate la întâmplare, cum ar fi pâine, felii de brânză, felii de mezeluri, fructe, legume, chipsuri și popcorn.
Inițiată de creatoarea Olivia Maher, acest obicei a stârnit îngrijorări cu privire la promovarea și normalizarea alimentației dezordonate și a subalimentației.
Pe Douyin, echivalentul chinezesc al TikTok, un utilizator din Hunan a afirmat că aceste cuburi de gheață sunt extrem de aromate atunci când sunt prăjite.
În iunie, China a ținut prima pagină a ziarelor cu un alt fel de mâncare interesant - pietricele prăjite - despre care se spune că își au originea în urmă cu sute de ani, în provincia centrală Hubei. Această gustare picantă ar fi fost readusă la viață de un vânzător ambulant de mâncare stradală într-o piață de noapte din Changsha.
În mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare la începutul lunii iunie, care au adunat milioane de vizualizări, acesta este văzut prăjind pepite de granit pe o plită, adăugând ulei de ardei iute, căței de usturoi, frunze de perilla și rozmarin - fiecare adăugare fiind presărată cu meditații poetice în mandarină, cum ar fi "cu fiecare strop de ardei iute, un gust de vivacitate și emoție".
O porție costă în jur de 18 yuani.