Murăturile în saramură furnizează specii diverse de bacterii bune intestinului. Cele în oţet au efect diametral opus
Cum luăm cel mai ușor acid lactic - adică probiotice? Cu murături. Cum distrugem cel mai ușor acidul lactic? Cu oțet pus într-o salată. Avem toate argumentele biochimice.
24 de ore - acesta este timpul în care vitamina C se distruge, sub acțiunea luminii. O păstrăm tot anul, dacă punem peste legume - sare și apă rece.
Prof. univ. dr. Viorica Lazăr Facultatea de Biologie: „Vitamina C se păstrează foarte bine prin legume conservate în sare. Acidul lactic produs de microorganismele fermentative, probiotice, adică de microorganismele fementative cu efect probiotic, acidul lactic are efect antibacterian, microbian, efect foarte bun de apărare anti-infecțioasă.”
Murăturile în saramură furnizează specii diverse de bacterii bune intestinului. Acestea își ocupă locurile și intră în competiție. Consumă hrana bacteriilor rele. Și produc substanțe, care inhibă dezvoltarea agresorilor.
Murăturile în oţet au efect diametral opus. Deranjează bacteriile bune din intestin.
Prof. univ. dr. Viorica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Oțetul inhibă dezvoltarea lactobacililor, care sintetizează acest acid lactic, oțetul inhibă dezvoltarea lactobacililor. O serie de alimente trebuie să fie limitate, nu zice nimeni să fie excluse, dar limitate.”
Este și cazul oțetului, recomandat să fie limitat.
De asemenea, deranjează bacteriile din intestin toate alimentele prăjite. Apar simptome digestive. De exemplu, arsuri la nivelul stomacului. Urmate, de obicei, de medicamente, care să le… calmeze. Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Există medicamente, numite inhibitori de pompă de protoni, există un abuz de folosi aceste medicamente, o persoană ajunge să le ia fără să mai întrebe. Dacă mă doare stomacul sau am arsuri, asta li se recomandă și la farmacie. Aceste medicamente determină modificări la nivel intestinal și favorizează o floră patogenă. Această floră patogenă determină eliberarea de substanțe inflamatorii, numite citokine inflamatorii, aceste substanțe pro-inflamatorii fac rău, acționează peste tot - ficat, pancreas.”
O rețea de inflamație determină citokinele inflamatorii. Rețeaua de inflamație din intestin produce reacții în lanț.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „De aici intestinul iritabil, cu tulburări de constipație. Produșii toxici nu sunt eliminați cum trebuie ajung să influențeze alte organe – ficatul se încarcă cu grăsimi, ficatul gras non-alcoolic.”
Ficatul gras non-alcolic înseamnă că grăsimile, numite trigliceride, au făcut ele însele o rețea. Chiar în ficat.
Ficatul metabolizează și grăsimile și zahărul din alimente. Nu mai poate să le decompună corect, se încarcă el cu grăsime.
Ne uităm la această masă copioasă cu alimente prăjite, condimentate cu murături, dar în oțet. Tocmai ați deranjat profund intestinul și cele peste 1000 de tipuri de bacterii, care participă la apărarea imunitară.