Medic: ”Distanțarea socială va avea un impact asupra axei sexuale a copiilor”
Perioada îndelungată pe care copiii au trăit-o în lunile de izolare socială, când nu au mai avut voie să meară la școală și au fost obligați să stea în case, va avea un efect nedorit asupra sănătății lor.
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog pediatru, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Liliana Curea - transmisă LIVE pe paginile de Facebook Știrile PRO TV și PRO TV News, pe canalul de Youtube Știrile PRO TV, dar și pe www.protvplus.ro - care sunt principalele elemente care trebuie urmărite de către părinți în această periodă dificilă pentru totă lumea.
Una dintre primele consecințe ale restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus este apariția obezității, în condițiile în care copiii nu mai au activitate fizică și sunt tentați să mănânce dulciuri și să bea sucuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Astfel, spune, medicul Pascu, există riscul apariției pubertății precoce.
”Pubertatea precoce, așa cum o găsim în momentul de față în cabinetele de endocrinologie, este frecvent asociată cu obezitatea. Bineînțeles că există multipli alți factori care influențează debutul precoce al pubertății. S-a vorbit despre ftalați, s-a vorbit despre alte substanțe. Bineînțeles, alimentația care s-a modificat mult în ultimele decenii și care au adus clar o modificare a vârstei de debut.” - a spus doctorul endocrinolog.
Alimentația de tip fast-food este, acum, un pericol și mai mare pentru sănătatea copiilor, mai ales după ce, în multe orașe, a apărut posibilitatea de a comanda online produse precum hamburgeri, pizza și tot felul de sucuri pline de zahăr.
”Alimentația de tip fast-food, bineînțeles că intră într-un cerc vicios cu obezitatea. Obezitatea, prin multiple mecanisme, stimulează secreția hormonală sexuală și, automat, axa este dezinhibată.” - mai spune medicul endocrinolog.
”Granița dintre plinuț și obez este foarte foarte fină”
O mare dilemă a părinților este pericolul ca ”cel mic” să intre pe panta obezității fără ca adulții să realizeze acest lucru - aceștia fiind tentați să spună că sunt doar ...”plinuți”.
Doctorul Pascu spune că soluția în acest caz este simplă: cântărirea în mod constant a greutății copilului.
”Granița, cum spuneam la început, este foarte foarte fină și cred că în acest moment, analizând toate condițiile sociale, orice om este predispus la obezitate dacă nu încearcă să trăiască sau să aibă un stil de viață sănătos.” - a mai spus medicul în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată excusiv online.
El îi sfătuiește pe părinți să construiscă un stil de viață sănătos în familie, astfel încât copiii să fie obișnuiți să trăiască așa tot timpul, nu doar ca să încerce să slăbească pe moment.
”Ca fost copil obez, pentru că în copilărie am avut această problemă (...) pot să zic că este foarte foarte important să avem o structură și un program al meselor. Este forte important să avem gustări între mese, care să fie fructe și legume, și nu alte produse colorate, cumpărate. Este foarte important micul dejun. Un studiu recent ne poziționează, din păcate, ca țară, cam pe penultimul loc în Europa la consumul de mic dejun. (...) Este important să nu consumăm sucuri și să consumăm apă, mai ales apă plată.” - a mai spus doctorul.
”Distanțarea socială va avea un impact asupra axei sexuale a copiilor și asupra obezității”
Un alt efect nedorit al distanțării sociale, provocată de pandemia de coronavirus, este apariția stresului la adolescenți - stres, care, la rândul său provoacă modificări în organism.
”Bineînțeles că pandemia a fost un stres pentru toată lumea, iar izolarea socială a constituit un stres pentru toată lumea, care la nivelul axei hipotalamo-hipofizare gonadice a devenit un inhibitor al axei. Observ o creștere menoreei secundare, a lipsei menstruației la adolescente în post pandemie. Efectele acestea de stres, de modificare a greutății, care s-au resimțit bineințeles în timpul pandemiei au un efect inhibitor asupra axei și provoacă la momentul actual dereglări ale ciclului menstrual.” - a declarat doctorul Bogdan Pascu la Pro Tv.
”Distanțarea socială, cu siguranță va avea un impact asupra axei sexuale a copiilor și asupra obezității, și asupra axei sexuale, asupra ciclului menstrual la fete” - a concluzionat el.
Sursa: C.M.
Etichete: copii, doctor de bine, sfaturi, medic, obezitate, pubertate,
Dată publicare:
25-06-2020 13:10