”Doctor de bine”, despre diferența dintre răceală și gripă: ”În gripă, copilul zace”
Părinții trebuie să știe diferența dintre o banală răceală și gripă, pentru a oferi copilului cea mai bună îngrijire. Simptomele sunt asemănătoare, iar doctorița Gabriela Bar a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” cum să le deosebim.
”Și răcelile banale, și gripa sunt produse tot de un virus, doar că există diferența în ceea ce privește suferința pacientului. Gripă înseamnă să facem o infecție virală cu debut brusc, cu febră mare, de 39 grade sau mai mare, transpirații abundente, dureri de cap, tuse seacă, copiii sunt foarte obosiți”, a spus dr. Bar în emisiunea ”Doctor de bine”.
Debutul gripei e brusc: ”Putem trimite copilul la școală sănătos și să vină de acolo bolnav”.
”În gripă, copilul zace. Se simte foarte rău, îl doare capul, apar durerile musculare”, explică șefa compartimentului de primiri urgențe de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
În schimb, ”debutul unei viroze este 1-3 zile, starea generală nu este așa modificată, copilul nu se simte așa de rău, febra scade mai repede, starea generală e un pic mai bună”.
Prima și cea mai bună măsură de prevenire a gripei este vaccinul, care trebuie făcut în fiecare an, în perioada noiembrie-decembrie: ”Evident, vaccinul este eficient dacă este făcut în sezonul respectiv, în fiecare an copiii trebuie vaccinați”.
Conform dr. Gabriela Bar, ”sunt foarte puține cazurile în care copiii nu pot să fie vaccinați, în 95% trebuie să fie vaccinați, pentru protecția lor și a celorlalți copii. Sunt doar cazuri autoimune izolate, când medicul spune că nu poate fi vaccinat”.
În ceee ce privește simptomele de gripă, ”febra este cel mai frecvent simptom care duce părintele cu copilul la camera de gardă”, a spus dr. Bar la ”Doctor de bine”.
Invitata Lilianei Curea a declarat că ”părinții știu mult mai multe lucruri acuma, în general știu ce să facă, au medicație pentru febră, știu să dezbrace copilul, să-i asigure confortul termic, eventual un duș rece, să răcorească un pic în cameră, astfel încât să scadă temperatura copilului cu mijloace termice”.
”Dacă febra este peste 39,5 grade există siropuri și supozitoare, cred că toți părinții au acasă dozele. După administrare, trebuie să treacă cel puțin 30 de minute să scadă temperatura. E bine să întrebe la medicul de familie ce doze să administreze în funcție de kilograme”, a completat doctorița Gabriela Bar.
Potrivit acesteia, au fost înregistrate ”8.400 cazuri gripă și peste 56.000 cazuri de viroze numai în ultima săptămână”.
Părinții mai trebuie să știe că frecvența complicațiilor este foarte redusă la copii.
”Din fericire, apar rar complicațiile la gripă. La cei mici este otita, mai apar pneumoniile și neuroinfecțiile. În general apar complicații bacteriene prin suprainfecții”, a mai spus dr. Gabriela Bar în emisiunea ”Doctor de bine”.
Mai multe despre acest subiect, dar și alte informații puteți afla din emisiunea ”Doctor de bine” pe site-ul Știrile Pro TV.
Toți cei care au întrebări referitoare la subiectele abordate le pot scrie la comentariile emisiunii care va fi LIVE pe www.stirileprotv.ro, pe protvplus.ro, PRO TV NEWS, Facebook și YouTube.