Cum se face triajul digital al pacienților cu Covid-19. „La sfârşit, noi dăm un rezultat”

Ultima actualizare: 07-05-2020 10:36

În tot mai multe cazuri, triajul virtual al pacienților care prezintă simptome de COVID-19 a devenit o necesitate. Doctorii nu mai intră, astfel, în contact direct cu ei, iar cazurile de infectare sunt mai bine izolate.

Au apărut și aplicații care permit interviuri online și luarea unor decizii în timp real. 

Sistemul poate fi folosit și în timpul tratamentului, în saloane.

Spitalul Militar Central din Bucureşti este printre primele unităţi medicale din ţară care implementează o astfel de idee. La secţia de boli infecţioase şi-a început activitatea o echipă formată dintr-un medic coordonator, un medic specialist, două asistente şi două infirmiere. Cei şase comunică printr-un sistem de tablete conectate prin video-call şi consulta pacienţii în timp real. Sistemul este complementar consultaţiilor şi tratamentelor din saloane, acolo unde medicii sunt obligaţi să poarte costume de protecţie.

Şi la Cluj, câţiva programatori voluntari au creat un proiect pilot de pre-testare online a suspecţilor de COVID. Pe baza datelor culese din cazuri reale, puse la dispoziţie de medici, oricine poate verifica dacă simptomele pe care le are indica o posibilă infectare cu Covid.

Conceptul funcţionează pe baza stocării unui număr mare de simptome şi diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor şi compararea modelului generat de acestea cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online. Rezultă, astfel, un diagnostic prezumtiv.

Dan Chiuzbăian, iniţiator proiect CovidMonitor: "Punem întrebări de genul dacă pacienţii au tuse, respiraţie dificilă, nas înfundat, dureri de gât, de cap, dureri musculare. La sfârşit, noi dăm un rezultat, Poate să fie covid pozitiv sau covid negativ, în proporţie de 70-80-90 la sută şi dăm şi un set de recomandări cu ce ar trebui să facă suspectul în continuare vizavi de starea lui de sănătate."

Până acum softul a răspuns în procent de 77% din cazuri la fel că medicii. Câteva mii de oameni şi-au făcut deja testul.

Proiect a fost realizat pe bază de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătăţii şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO