Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Trei linguri de mămăligă înseamnă o felie de pâine. Mămăliga este alternativă la paste, pâine sau orez. Vorbim despre glucide cu absorbție lentă în sânge, care nu provoacă oboseală și foame excesivă după consum.
Explicații, chiar acum. Începe „Doctor de Bine”.
Bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă, iar făina o păstrau pentru pâine și cozonaci de sărbătoare. Mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă 1/4 din suprafață și este garnitura perfectă pentru carne, pește, brânză sau ouă. Este o alternativă la pâine, paste făinoase, orez sau cartofi, nu are gluten și ne scapă de balonare, dar îngrașă la fel. O felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine și are 70-80 cal. Dacă vorbim despre mămăligă caldă, socotiți trei linguri pentru o felie.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
La capitolul beneficii, porumbul conține mulți carotenoizi, de unde și culoarea galbenă. Acești pigmenții vegetali cu rol antioxidant sunt materie primă pentru sinteza vitaminei A. Mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
În boabele de porumb există steroli vegetali, substanțe care au o structură similară cu colesterolul uman. Care e rolul lor? Blochează locul de absorbție pentru grăsimile alimentare, scad cantitatea de lipide care provine din dietă și reduc nivelul de colesterol din sânge.
Tot mămăligă sunt și pufuleții și fulgii de porumb. Americanii i-au inventat pentru a determina populația să consume cereale încă de la micul dejun, obicei care a cucerit tot mapamondul. Ca și pufuleții, au avantajul că sunt expandați, umflați cu aer, ocupă un volum mare și ne dau impresia că am mâncat mult. Mai nou, majoritatea fulgilor de porumb nu au adaos de zahăr, dar asta nu înseamnă că au puține calorii. Țineți cont că o porție de 30 g, adică o ceașcă cu vârf, are 110 cal.
Un alt produs savuros pe bază de porumb este mămăliga prăjită, adică chipsurile numite tortilla. Ca ingrediente avem mălai și ulei, fapt ce duce la creșterea valorii energetice de la 370 cal / 100 g pentru fulgi, la 480 cal /100 g pentru tortilla.
Porția corectă se micșorează la 25 g, adică un pumn plin. Dincolo de siluetă, astfel de produse au un efect anti-stres, nu atât prin conținutul mare de glucide care calmează creierul, cât mai ales datorită faptului că sunt crocante și le putem ronțăi. Vremurile s-au schimbat, arta culinară a evoluat, iar mămăliga bunicilor noștri s-a reconfigurat. Însă un lucru e sigur: porumbul, alături de grâu, stă la baza alimentației noastre.