Filipinezii au învățat cum sărbătoresc românii Paștele: „Mi-au arătat cum să gătesc mămăligă, ouă și sarmale”
Muncitorii străini veniți în România au început să se adapteze la tradițiile noastre. Deși cei mai mulți nu sărbătoresc Paștele, au învățat să gătească sarmale și să vopsească ouă.
Pentru ei, dar și pentru cei care îi angajează, vin vești bune, timpul de așteptare pentru vize și permise de lucru se va înjumătăți.
Criselda locuiește de mai bine de un an în România. Este din Manila, Filipine, și este deja familiarizată cu tradițiile noastre, iar mâncarea românească i se pare delicioasă.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Criselda Pulmares, angajată: „Mi-au arătat cum să gătesc mămăligă, ouă și sarmale. Supa îmi place cel mai mult.”
Are trei copii pe care i-a lăsat acasă, în Filipine. Au terminat studiile și duc o viață bună, spune Criselda. Ea a ajuns în România pentru bani, pe care îi trimite acasă mamei sale bolnave.
Criselda Pulmares, angajată: „M-am uitat la mama și i-am spus: vreau să ai o viață bună pentru că ești bătrână acum. Și am decis să vin aici, în România, pentru că pentru mine e ca micul Paris. De fiecare dată când vorbesc și îmi trimit mesaje cu copiii mei, le spun că îi iubesc. De fiecare dată le spun: te iubesc, îmi e dor de tine, te iubesc.”
Până acum, un muncitor străin din afara Uniunii Europene era nevoit să aștepte până la opt luni ca să obțină viză de muncă. Cererile vor fi revizuite mai rapid, pentru că personalul din țările asiatice a fost suplimentat, spun reprezentanții Patronatului Importatorilor forței de muncă. Iar în București și Ilfov timpii de așteptare pentru permisele de ședere s-au înjumătățit, pentru că angajații Inspectoratului General pentru Imigrări au lucrat și în weekenduri, unde au procesat peste 2.000 de cereri.
Elena Panțiru, cofondator Patronatul Importatorilor de forță de muncă: „Au reușit să degreveze ambasada României de la New Delhi prin următoarea procedură: au deschis o secție consulară la Bangladesh, și pe lângă asta au suplimentat persoanele care procesează cereri de viză la consulatul României de la New Delhi. Știu că acum vreo 10 zile erau în lucru peste 10.000 de cereri de vize pentru cetățeni din India și Nepal”.
În România lucrează peste 100.000 de angajați străini. Cei mai mulți sunt din Turcia, Nepal, Sri Lanka și India, angajați îndeosebi în construcții și comerț. Anul acesta, țara noastră poate primi alți 100.000 de angajați din afara Uniunii Europene. 30% dintre ei au ajuns deja în România.