Se scumpește și mămăliga în România: ”Ar trebui să investim in irigații, nu făcute la voia întâmplării”
Printre alte culturi, seceta afectează și porumbul și scumpește mămăliga anul acesta.
Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind recolta din 2022, iar țara noastră înregistrează cea mai mică producție de porumb la hectar din ultimii cinci ani. Suntem, astfel, cu mult sub media europeană.
O mămăligă pentru întreaga familie, făcută dintr-o jumătate de kilogram de mălai, costă acum 4 lei, cu 30 la sută mai mult decât în toamna trecută. Iar un hectar cultivat cu porumb anul acesta poate asigura o masă pentru 6000 de familii. În 2021, sătura 9000.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vom avea, spun specialistii, cea mai slabă recoltă de porumb din ultimii ani, dar și din Europa. Secetă a fost pe tot continentul, însă pe noi ne-a lovit mai tare, pentru că nu suntem pregătiți.
Cristina Cionga, Asociația Producătorilor de Porumb din România: "Ar trebui să investim in irigații, nu făcute la voia întâmplării, care sa vină cu soluții inteligente, care să fie făcute la timp"
Producția de porumb în România va fi de 3,94 tone la hectar, estimează Comisia Europeană, ceea ce înseamnă o scădere de 33 la sută față de anul trecut. Suntem nu doar sub media Uniunii Europene, ci si pe ultimul loc.
Marius Jurubiță, fermier: "Fermierii încearcă să schimbe perioada optimă de semănat, să vină mult mai devreme cu semănatul, în martie, ca să prindă mai multe ploi, să aibă mai multe șanse cultura.”
La staţiunea de cercetare şi dezvoltare agricolă din Lovrin, judeţul Timiş, a fost semănat porumb pe două parcele identice, ambele neirigate. Una dintre ele, însă, a fost protejată de o perdea forestieră, care a păstrat umiditatea în sol.
Nicolae Marinel Horoblaga, Director SCDA Lovrin: "Acolo unde nu am avut perdele de protecție, productivitatea a fost dezastruoasă, producțiile fiind între 350 kilograme până la 1200 kilograme la hectar. Unde am avut aceiași hibrizi, diferența au făcut-o perdelele de protecție, aici producția a variat între 3500 și aproape 5000 kg la hectar."
Alți cultivatori testează agricultura conservativă, care presupune o prelucrare minimă a solului.
Vlad Macovei, Asociatia Forța Fermierilor: "Se pot folosi tehnologii, de exemplu, semănatul direct în miriște. Nu mai trebuie să ari, aratul întoarce brazda și scoate din sol minimul de apa care mai există."
Datele furnizate de Ministerul Agriculturii arată că aproape jumătate din suprafața totală afectată de secetă anul acesta era cultivată cu porumb.
Sunt 400.000 de hectare, iar autoritățile nu au anunțat deocamdată un ajutor pentru fermierii care au înregistrat pierderi uriașe la această cultură.