Lista alimentelor bogate în fier care nu trebuie să lipsească din dieta noastră
Există fier de două feluri: de orgine animală (numit fier hemic) și de origine vegetală (numit fier non-hemic).
Care sunt produsele animale bogate în fier? Ficatul, carnea cu cât mai roșie, cu atât mai bine, peștele gras.
La capitolul produse vegetale bogate în fier câștigător este spanacul. Mult fier au și leguminoasele: fasole, mazăre și pătrunjelul, pe care trebuie să îl mâncăm cu snopul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce diferențe sunt între cele două tipuri de fier
Cel hemic, de orgine animală, se aboarbe în procent de 30%. Cel de origine vegetală nu e eficient.
Cafeaua și ceaiul negru se leagă de fier și îi blochează absorbția, deci nu se bea lapte și apoi cafea sau ceai. Și nici friptură nu se consumă și apoi cafea sau ceai. Oxalații din leguminoase blochează absorbția fierului.
Ca să creșteți absorbția fierului și să îl faceți eficient se consumă vitamina C, sos de roșii și oțet. Adică mediul acid. De aceea, când mâncați sardine, le alegeți pe cele în sos tomat. În tocăniță se pune sos de rosii și, în salată, oțet sau lămâie.