Lista alimentelor bogate în fier care nu trebuie să lipsească din dieta noastră
Există fier de două feluri: de orgine animală (numit fier hemic) și de origine vegetală (numit fier non-hemic).
Care sunt produsele animale bogate în fier? Ficatul, carnea cu cât mai roșie, cu atât mai bine, peștele gras.
La capitolul produse vegetale bogate în fier câștigător este spanacul. Mult fier au și leguminoasele: fasole, mazăre și pătrunjelul, pe care trebuie să îl mâncăm cu snopul.
Ce diferențe sunt între cele două tipuri de fier
Cel hemic, de orgine animală, se aboarbe în procent de 30%. Cel de origine vegetală nu e eficient.
Cafeaua și ceaiul negru se leagă de fier și îi blochează absorbția, deci nu se bea lapte și apoi cafea sau ceai. Și nici friptură nu se consumă și apoi cafea sau ceai. Oxalații din leguminoase blochează absorbția fierului.
Ca să creșteți absorbția fierului și să îl faceți eficient se consumă vitamina C, sos de roșii și oțet. Adică mediul acid. De aceea, când mâncați sardine, le alegeți pe cele în sos tomat. În tocăniță se pune sos de rosii și, în salată, oțet sau lămâie.