La plajă nu se stă mai mult de 90 de minute. Ce trebuie să facem după expunerea la soare
”La plajă, nu se stă mai mult de 90 de minute. Un meci de fotbal!”
Pielea noastră absoarbe perfect energia razelor ultraviolete.
Dacă pielea primește prea multă energie, aceasta trebuie să și iasă. Procesul are loc cu pagube biologice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Între aceste pagube biologice găsim și cele mai frecvente cancere ale pielii, numite carcinoame. Ne explică șeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina, prof. dr. Sorin Țiplică în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.
Andreea Groza: Ghidurile internaționale ne spun, mai nou, că o piele bronzată este o piele agresată.
Prof. dr. Sorin Țiplică: Bronzul ne protejează un pic. E ca și cum am purta o cremă fotoprotectoare cu un indice de la doi până la patru. E ceva, dar nu ne ajută foarte mult. Dacă exagerăm cu bronzul, intrăm într-o altă situație. În țara noastră, oamenii se și bronzează, se și ard. Recomandarea este ca, dacă vă duceți la plajă, să nu stați într-o zi mai mult de 90 de minute. Un meci de fotbal. Aceste 90 de minute să fie într-un moment bun, când razele UV nu cad în 90 de grade, adică evităm expunerea între orele 10.30 și 14.30. Evităm să primim energia solară în acest interval.
După plajă, se consumă fructe de pădure. Care sunt motivele
Andreea Groza: După ce stăm la soare, apare oboseala, apare pofta de mâncare. Aceste lucruri confirmă că expunerea la soare înseamnă efort biologic?
Prof. dr. Sorin Țiplică: Da, dacă stăm la soare, stăm și la căldură. Organismul are nevoie de rehidratare. Când suntem expuși la soare se întâmplă mecanisme biochimice, care ne protejează de razele UV și consumăm energie.
Pe de altă parte, razele UV consumă sistemele biologice de apărare din piele, antioxidante. De aceea, după plajă trebuie să mâncăm fructe colorate, în special fructe de pădure, că să refacem aceste sisteme de apărare.
Și din cauza acestor fenomene, poate trebuie să repetăm cum se aplică crema cu fotoprotecție, ca să ajutăm pielea.
• Se aplică înainte să ieșim în soare.
• După ce ieșim din apă, reaplicăm crema.
• Dacă transpirăm, reaplicăm crema.
• Crema nu se ține în soare, pentru că o degradăm.
• 2 linguri de cremă se aplică de fiecare dată, inclusiv pe urechi.
• Seara se spală cu apă și săpun, pentru că straturile de cremă lăsate pe piele produc acnee.
• Nu vă gândiți să faceți economie la creme de protecție solară, pentru că puteți să căpătați un cancer.
Repetăm aceste lucruri anual, mecanic. Dar la Clinica 2 de dermatologie de la Spitalul Colentina, pe care o conduc, în anii 90 erau puține cancere de piele, acum vedem săptămânal.
Cum se tratează carcinoamele?
Andreea Groza: Există două tipuri de cancer mai puțin agresive decât melanomul. Acestea sunt și cele mai frecvente.
Prof. dr. Sorin Țiplică: Împărțim cancerele de piele în cancere care apar din melanocite (celule cu pigment). Se numesc melanoame. Sunt extrem de agresive.
Și sunt cancere care nu apar din celule cu pigment. Se numesc carcinoame. Aici avem carcinom bazocelular și carcinom spinocelular.
Carcinoamele bazocelulare sunt atât de frecvente, încât colegii de la oncologie nu le mai iau în calcul în statistică. Dacă le operăm, scăpăm de problemă, pentru că nu dau metastaze. Acestea doar agresează tegumentele. Apar de obicei pe zone expuse: față, urechi, umeri, gambe.
Carcinoamele spinocelulare pot să dea metastaze. Apar și în mucoase, spre exemplu mucoasa orală. De aceea, fiecare om are nevoie de un control anual la dermatolog, de un control anual la stomatolog și femeile de un control anual la ginecolog, ca să fie verificate și mucoasele.
Aceste două tipuri de cancer sunt extrem de frecvente, sunt identificabile în faza de început și aici e lupta noastră să le vedem la început, pentru că se tratează foarte bine.
Cancerul de piele nu doare!
Andreea Groza: Cum ne dăm seama să venim la medic?
Prof. dr. Sorin Țiplică: E foarte simplu. E ceva ce apare pe piele și se modifică, crește, dar nu apare inflamația, nu doare. Sunt zone expuse la soare: față, gambe, umeri.
Andreea Groza: Pacientul vine la dvs. E tratat, pleacă acasă cu aceeași speranță de viață.
Prof. dr. Sorin Țiplică: Da, dar din păcate e răspândită în popor convingerea să nu umbăm la leziunile de pe piele, pentru că atunci cancerul se extinde. Este o trăsnaie această convingere.
Ai venit la dermatolog, ai fost tratat chirurgical, ai scăpat de problemă. Și în acest caz, problema este un cancer. Leziunea excizată se trimite la anatomie patologică, adică se face biopsia.
Andreea Groza: Ce relație vor avea pacienții tratați cu soarele?
Prof. dr. Sorin Țiplică: Una corectă. Vor aplica o cremă fotoprotectoare, corect, pe zonele expuse. Trebuie să își amintească să aplice creme și pe urechi, nas, gambe și, în rest, regulile pe care le-am enumerat deja legate de expunerea la soare.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer de piele, dermatolog, plaja, doctor de bine,
Dată publicare:
22-07-2021 11:00