Coronavirusul este principala îngrijorare, dar celelalte boli nu au dispărut. Care sunt cele 4 vaccinuri de care avem nevoie
Deși în prezent coronavirusul reprezintă principala îngrijorare medicală, celelalte boli nu au dispărut. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic ne spune mai multe la rubrica "Doctor de bine".
Vine toamna și odată cu ea gripa și răceala. Virusurile gripale sunt extrem de contagioase și provoacă infecții respiratorii ce pot evolua către forme severe.
O banală viroză se poate suprainfecta și transforma într-o pneumonie, mai ales la persoanele cu imunitate redusă, la fumători sau la cei cu boli cronice.
Există metode prin care ne putem proteja de aceste infecții severe. Imunizarea prin vaccin este una dintre ele.
În sezonul rece, peste 200 de tipuri de rinovirusuri determină răcelile comune. Pe lângă acestea, găsim virusul gripal și virusul Sars-Cov-2. Într-o infecție, inflamația cuprinde arborele respirator. Dacă apărarea e bună, organismul are capacitatea să răspundă eficient la agresiune, iar boala evoluează spre vindecare.
Bolile cronice, poluarea asociată marilor orașe și fumatul favorizează apariția pneumoniei. Pneumonia bacteriană este produsă de bacterii.
Ce categorii intră în grupele de risc
În România nu avem cadrul legal care să stabilească ce categorii de adulți beneficiază de imunizări gratuite. Patru categorii de vaccinuri previn pneumoniile în cazul adulților.
Am aflat că există o multitudine de virusuri gripale, dar și vaccinuri care ne oferă protecție împotriva tulpinilor virale cele mai agresive.
Vaccinarea preventiv antigripală se recomandă tuturor persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, dar și celor cu boli cronice de tip diabet sau hipertensiune.
Fumătorii intră și ei în grupa de risc, iar la copii vaccinul elimină riscul de pneumonie bacteriană gravă.
Mai multe informații și noutăți în materie de sănătate găsiți pe doctor de bine.ro.