Importanța vitaminei D în corp. De ce este vitală când vine vorba de o infecție
Vitamina D. Determină sistemul de apărare să reacționeze corect. Într-o infecție, devine vitală.
Celulele imune reușesc să o producă singură. Fără să ne expunem la soare, fără să o luăm din alimente. În intestin, vitamina D este gardian. Împiedică moleculele de inflamație să treacă în sânge și să producă inflamație cronică.
Vedem legăturile spectaculoase, pe care le face acestă vitamină în tot organismul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Această diversitate e conținută de intestin. Vorbim despre bacteriile care trăiesc alături de noi. Ne cer, în fiecare zi, diversitate alimentară, să ne apere.
Peste 30 de tipuri diferite de alimente. În cantități mici.
Andreea Groza: Ce fac dacă mănânc toată ziua carne, pentru că altceva nu-mi place? Sau pâine cu ceva. Același ceva. Sau cartofi prăjiți. Aceeași cartofi prăjiți. Zi de zi. Nu respect diversitatea. Și totul se întoarce împotriva mea. Se numește comportament agresiv cu propria persoană.
Ne explică membrul Academiei Române, Carmen Chirifiuc.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Mănânc foarte multă carne, de exemplu. Proliferarea excesivă a bacteriilor proteolitice, care pot degrada proteina din carne. În urma metabolizării acestor alimente de origine animală, se generează mulți compuși proinflamatori”.
Bacteriile nu mai sunt diverse. Nu mai pot să apere. Vor rezista doar cele așa numite gram-negative.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Ce înseamnă asta din punctul de vedere al nostru? Au în componență molecule proinflamatorii și cresc permeabilitatea. În circualția generală pot trece din intestin tot felul de molecule, pe care în mod normal nu ar trebui să le găsim în circulație, mediul nostru intern e steril”.
În colon, mediul nu e steril, dar găsim bariera perfectă. Bacteriile diverse. Acestea blochează orice substanță străină să plece din colon în sânge. Nu sunt diverse? Pentru că farfuria zilnică nu e diversă? Din colon, orice poate intra în sânge. Apare pericolul. Intră în luptă sistemul imunitar. Așa se declanșează inflamația cronică.
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Este o interacțiune cu beneficii de ambele părți pe care putem să o distrugem prin tot ce înseamnă comportament agresiv. Comportament agresiv înseamnă hrană necorespunzătoare, stres, lipsa somnului, administrarea de antibiotice. Sunt comportamente agresive, la care organismul reacționează prin răspuns la factor de stres. Este eliminat imediat, organismul se echilibrează. Dacă durează, poate afecta integritatea organelor”.
Andreea Groza: Ce pot eu să fac zilnic? 30 de alimente diferite zilnic. Pare imposibil, dar nu este, dacă filosiți condimente. De fapt, plante condimentare diverse, puse peste orice. Accentuează gustul și respectă divesitatea bacteriilor, care locuiesc cu noi. Și mai pot să fac o supă ori ciorbă cu toate alimentele, care îmi trec prin minte, și astfel pot să mă ajut.
În acest spectacol natural al diversității bacteriilor, și vitamina D menține bariera de protecție.
Sursa: Pro TV
Etichete: Vitamina D, sanatate, hrana, intestin, myimpact,
Dată publicare:
12-11-2023 10:22