Ficatul sănătos fabrică o substanță miraculoasă, care face curățenie în tot organismul. Se produce după efortul fizic

×
Codul embed a fost copiat

În legume și fructe găsim antioxidanți. Ca să îi păstrăm în stare bună după recoltare, este bine să respectăm anumite reguli.

Antioxidanți producem și noi. Ficatul sănătos fabrică o substanță miraculoasă, care face curățenie în tot organismul. Se numește HDL colesterol.

În timpul metabolismului, celulele produc radicali liberi. Sunt substanțe instabile, care pot face... orice pagubă. Luptă cu ele - antioxidanții. Îi luăm din hrană. Vitamina C, de exemplu, nu se distruge atât de ușor. Ne confirmă expertul în biochimie, Gabriela Isopencu:

Conf. univ. dr. Gabriela Isopencu, Facultatea de chimie aplicată și biotehnologii: „Vitamina C se dezactivează la 60-80 de grade Celsius, dacă tratăm termic, dar atunci când avem fructe legume proaspete, le consumăm ca atare.

Mineralele din alimente sunt tot antioxidanți. Nu se distrug prin preparare termică:

Citește și
andive
Andive - superalimentul plin de vitamine și antioxidanți. Valori nutriționale și beneficii ale consumului

Conf. univ. dr. Gabriela Isopencu, Facultatea de chimie aplicată și biotehnologii: „Ele se eliberează în mediul de fierbere și atunci e bine să păstrăm lichidul în care fierbem legumele, pentru că avem mineralele respective.”

Antioxidanți face și propriul ficat. Se numesc HDL colesterol, colesterol bun. Ne explică cercetătorul Camelia Stancu:

Dr. Camelia Stancu, Institutul de biopatologie celulară: „Ele sunt răspunzătoare de transportul excesului de grăsime din țesuturile periferice, către ficat, pentru a fi eliminate. Ele sunt responsabile de curățenie, de eliminarea excesului de colesterol.

HDL colesterol are efect anti-oxidant, la nivelul celulelor, mai eficient decât al antioxidanților din hrană. Iată de ce:

Dr. Camelia Stancu, Institutul de biopatologie celulară: „Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se descompun și sunt metabolizați repede la nivel tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă.

Colesterolul bun, HDL colesterol, ne apără, adică are funcţie antioxidantă, dacă e normal construit. Organismul îl construiește normal cu o condiție - să nu aducem, din hrană, factori oxidanți, adică prăjeli. De aceea, e normal să nu prăjim mâncarea.

Producem HDL colesterol în cantitate normală, doar dacă ne mișcăm zilnic. Ficatul produce colesterol bun imediat după efort fizic.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Citește și...
Praz - leguma minune pentru sănătate și imunitate. Beneficii, proprietăți, idei și sfaturi pentru preparate delicioase
Praz - leguma minune pentru sănătate și imunitate. Beneficii, proprietăți, idei și sfaturi pentru preparate delicioase

Prazul este o legumă versatilă, cu multiple beneficii, plină de vitamine și antioxidanți, ideală pentru menținerea sănătății. Folosit de secole în bucătăria românească, acesta adaugă savoare în supe, tocănițe și tarte. 

 

 

 

 

Andive - superalimentul plin de vitamine și antioxidanți. Valori nutriționale și beneficii ale consumului
Andive - superalimentul plin de vitamine și antioxidanți. Valori nutriționale și beneficii ale consumului

Andivele au un conținut bogat de vitamine, antioxidanți și fibre, fiind ideale pentru o alimentație sănătoasă. Cu un gust ușor amar și o textură crocantă, acestea sunt perfecte atât în salate, cât și în preparate gătite.      

Fasole verde - beneficii și nutrienți. De ce ar trebui să fie nelipsită din dieta ta și cum poate fi introdusă în rețete
Fasole verde - beneficii și nutrienți. De ce ar trebui să fie nelipsită din dieta ta și cum poate fi introdusă în rețete

Fasolea verde este o sursă excelentă de vitamine, fibre și antioxidanți, având multiple beneficii pentru sănătate. Cu un conținut scăzut de calorii, dar bogată în nutrienți esențiali, această legumă versatilă poate fi inclusă în multe rețete delicioase.

Ridichi - sursă bogată de antioxidanți și vitamine. Beneficii, calorii și moduri de consum
Ridichi - sursă bogată de antioxidanți și vitamine. Beneficii, calorii și moduri de consum

Ridichiile sunt legume delicioase și nutritive, bogate în antioxidanți și vitamine esențiale pentru sănătatea ta. Sărace în calorii și cu un conținut ridicat de nutrienți, acestea aduc multiple beneficii pentru organism.

 

 

 

Urzici - super-alimentul primăverii cu puteri medicinale. Beneficii și recomandări de consum
Urzici - super-alimentul primăverii cu puteri medicinale. Beneficii și recomandări de consum

Urzicile, super-alimentul primăverii, sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, având beneficii pentru sănătate. Disponibile proaspete în această perioadă, ele pot fi consumate în diverse preparate, precum ceaiuri sau tocănițe.

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii
Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii

Premierul Ilie Bolojan critică indemnizațiile de 27.000 de lei de la Aeroporturi București, numindu-le „o batjocură” în lipsa unor rezultate.