Prăjit, fiert sau omletă? Varianta de preparare a oului care îngrașă cel mai mult

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai bună proteină o găsim în ou. Dar cum e cel mai bine să îl consumăm? În funcție de obiective - ne spune nutriția.

Oul este o esență de nutrienți. Are protein etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale, vitamine, grăsimi esențiale. Totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet.

Cum se prepară corect un ou: fiert, prăjit sau omletă?

Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți. Dacă sunteți la cure de slăbire și vă doriți ca alimentul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corect.

Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat, atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios. În gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.

Citește și
mare
Importanța vitaminei D pentru dezvoltarea normală a fiecărui muşchi. Suplimentele se iau din primele zile de viață
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Vă face plăcere să înmuiați o felie de pâine în gălbenușul de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenită? Atunci un ou ochi este perfect! Uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine. Deci, nici carnea și albușul de ou nu pot absorbi uleiul. Oul ochi nu are multe calorii, cu condiția să îl scurgem bine de ulei după prăjire.

Dacă sunteți la dietă proteică sau keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbuți și al persoanelor care depun efort fizic susținut, se recomandă omleta. Simplă sau cu cașcaval, șuncă, legume, omleta are o valoare calorică ridicată. Chiar dacă nu este uleioasă, aceasta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii. Lecitina din gălbenuș înghite ulei precum maioneza.

Se spune că este sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit! Este doar un mit. Albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare.
Mai multe detalii în video.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
De ce este important să ne luăm porția de vitamina D și în ce alimente o găsim
De ce este important să ne luăm porția de vitamina D și în ce alimente o găsim

Fără vitamina D, sistemul imunitar nu are reacții echilibrate în timpul unei infecții de sezon.

Importanța vitaminei D pentru dezvoltarea normală a fiecărui muşchi. Suplimentele se iau din primele zile de viață
Importanța vitaminei D pentru dezvoltarea normală a fiecărui muşchi. Suplimentele se iau din primele zile de viață

Vitamina D nu intră doar în structura sistemului osos, ci în dezvoltarea normală a fiecărui muşchi.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.