Prăjit, fiert sau omletă? Varianta de preparare a oului care îngrașă cel mai mult
Cea mai bună proteină o găsim în ou. Dar cum e cel mai bine să îl consumăm? În funcție de obiective - ne spune nutriția.
Oul este o esență de nutrienți. Are protein etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale, vitamine, grăsimi esențiale. Totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet.
Cum se prepară corect un ou: fiert, prăjit sau omletă?
Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți. Dacă sunteți la cure de slăbire și vă doriți ca alimentul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corect.
Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat, atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios. În gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.
Vă face plăcere să înmuiați o felie de pâine în gălbenușul de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenită? Atunci un ou ochi este perfect! Uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine. Deci, nici carnea și albușul de ou nu pot absorbi uleiul. Oul ochi nu are multe calorii, cu condiția să îl scurgem bine de ulei după prăjire.
Dacă sunteți la dietă proteică sau keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbuți și al persoanelor care depun efort fizic susținut, se recomandă omleta. Simplă sau cu cașcaval, șuncă, legume, omleta are o valoare calorică ridicată. Chiar dacă nu este uleioasă, aceasta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii. Lecitina din gălbenuș înghite ulei precum maioneza.
Se spune că este sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit! Este doar un mit. Albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare.
Mai multe detalii în video.