Industria alimentară se schimbă radical. Producția de alimente pe bază de plante a crescut

×
Codul embed a fost copiat

Industria alimentară se orientează tot mai mult spre produse pe bază de plante, iar proteina animală este înlocuită cu cea vegetală.

Inclusiv la unul dintre cele mai mari târguri de profil organizat în Germania, multe inovații gastronomice au fost pe gustul celor care nu iubesc carnea.

De pildă, chiftelele bavareze sau șnițelul din plante. Unul dintre motive este că oamenii de ştiinţă au avertizat în repetate rânduri asupra necesităţii reducerii consumului de carne roşie din motive de mediu.

Este amuzant că fasolea mung există de sute de ani, dar beneficiile sunt descoperite abia acum. Această minunată proteină poate fi amestecată precum oul. De câte ori privesc preparatul, sunt fascinat.

O omletă are în compoziție praf de ouă, produse din fasolea mung, una dintre cele mai hrănitoare și populare tipuri de leguminoase. Fasolea este procesată într-o pudră, iar în compoziție sunt folosiți anumiți acizii pentru a separa proteina din care este realizat produsul. Pentru moment, se vinde în America, în unele părți din Asia, dar de la anul producătorul de alimente alternative mizează și pe piețele din Marea Britanie și Europa.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a decis că acest produs nou este sigur pentru consum , dar nu ar trebui să fie singura proteină din dietă. În plus, specialiștii EFSA susțin că nu sunt necesare studii toxicologice pentru acest aliment nou, însă nu este recomandat să fie folosit în formulele pentru sugari.

Alte ouă produse pe bază de proteină din plante, disponibile pe piața europeană, sunt cele care folosesc proteina din năut și cartofi.

Cristina Nesterov și-a deschis în urma cu un an o afacere și produce lapte și iauturi vegetale pe bază de caju, apă și probiotice. Laptele este pasteurizat, iar în compoziție folosește peste 12% concentrație de nuci.

Cristina Nesterov: "În ultimii trei ani au apărut tot mai mulți producători români și la nivel european. Piața de produse altenative la lapte a crescut cu 300% din 2020 până în 2021".

Într-un laborator din Otopeni, trei frați produc din caju mai multe sortimente de brânzeturi, dar și unt classic sau sărat cu usturoi. În procesul de fabricație, nucile sunt pisate și hidratate, iar compoziția este lăsată la fermentat în jur de 12 ore.

Elena Lixandru: "Avem și două brânzeturi tarnitabile, una cu ceai, cealaltă cu turmeric".

La nivel național, în ultimul an, consumul de produse vegane a crescut cu 20%.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ouăle pe bază de plante vor intra pe piața din Europa. Din ce sunt făcute
Ouăle pe bază de plante vor intra pe piața din Europa. Din ce sunt făcute

Producătorul de alimente alternative Eat Just Inc. a mai făcut un pas pentru vânzarea ouălor sale produse din fasole Mung pe piaţa din Europa, o piaţă cheie pentru produsele alimentare pe bază de plante, transmite Bloomberg.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.