”Doctor de bine”. Sfaturi importante pentru părinții preocupați de imunitatea copiilor

×
Codul embed a fost copiat

Sistemul imunitar al copiilor poate fi întărit de către părinți, dar nu prin metode ”băbești” sau alte variante ciudate, nerecunoscute de către specialiști.

Invitat în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de către corespondentul Pro TV, Liliana Curea, a fost dr. Alexis Cochino, medic primar Pediatrie, medic specialist Alergologie si Imunologie Clinică, supraspecializare imunodeficiențe primare la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”.

El a explicat care sunt cele mai importante detalii care trebuie reținute de către părinți atunci când vine vorba despre imunitatea copiilor: bolile autoimune, ce înseamnă și cum se formează un sistem imun puternic, dar și care sunt miturile despre imunitatea copiilor.

Avem posibilitatea de a întări sistemul imun?

 

Da, se numește vaccinare. O altă posibilitate de experimentare nu este decât cea naturală, adică să faci infecțiile, însă, uneori, aceste infecții sunt atât de severe încât nu-ți dorești să le faci. Și de asta există vaccinarea.”

Citește și
Copil cu mască
Tot ce trebuie să știm despre copiii cu autism. Sfaturi de la medicul Carmen Truțescu

”În ultimul an am avut mult mai multe întrebări legate de vaccinare și mult mai puține reacții împotriva vaccinării, ceea ce este bine. Aceste vaccinări sunt pentru boli semnificative sau chiar grave sau pentru care nu există tratament deloc.” - a spus dr. Alexis Cochino în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată exlusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Cum poate întări, acasă, un părinte sistemul imunitar al copilului?

 

”Printr-un stil de viață sănătos. După cum spuneam, nu se pune problema de a întări sistemul imun, fiindcă el nu este slab, ci doar neexperimentat. Trebuie să avem răbdare să experimenteze, fie făcând virozele obișnuite și, după fiecare infecție cu acel virus urmează o perioadă de imunitate mai lungă sau mai scurtă față de acel virus sau microb, astfel încât la o întâlnire ulterioară nu mai facem boala, fie, în cazul bolilor severe, prin vaccinare.

Dar să vrei să întărești un organism, un sistem neexperimentat e ca și cum ai vrea să iei un cal sălbatic și în loc să-l dresezi, ca să învețe, să-l faci să fie și mai năbădăios și mai puternic. Noi avem pacienți ale căror boli autoimune, adică acele boli în care sistemul autoimun ne atacă pe noi înșine, s-au declanșat după tratamente de întărirea imunității” - mai spune specialistul în imunodeficiențe primare.

Cele mai frecvente boli autoimune la copii

 

”Cele mai frecvente boli de care ne ocupăm noi la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului sunt artitra ideopatică juvenilă, care este atacul sistemului imun asupra articulațiilor, uneori asociind și atacuri asupra altor organe, ca de exemplu ficat, nervi, mușchi și mult mai rareori altele, ca de exemplu afectarea mușcilor și pielii, care se numește dermatomiozită.” - afirmă doctorul Alexis Cochino.

El atrage atenția și asupra afecțiunilor oftalmologice la copii.

Am văzut în ultimii 2-3 ani, probabil și din cauza creșterii și îmbunătățirii foarte mult a colaborării cu oftalmologii, foarte multe față de cât vedeam înainte, cazuri de uveită. Asta este o inflamație a ochiului, care poate să pună în pericol și vederea, definitiv, adică poți să-ți pierzi vederea. Din cauza asta, copiii ăștia trebuie să ajungă repede la tratament. Și avem în România toate sau aproape toate metodele de tratament existente pe planetă în momentul ăsta pentru uveită, inclusiv dintre cele mai performante.” - a mai declarat el.

Se poate transmite de la părinți la copil o astfel de afecțiune?

 

Există boli autoimune în care se cunosc defectele genetice, dar nu este întotdeauna o cauză pe care am putea să o recunoaștem. Se spune că bolile autoimune, ca de altfel și alte boli care ne dau bătăi de cap în acest timp apar pe un fond geneti predispozant, la care uneoi știm defectul exact, dar de cele mai multe ori nu, pe care acționează factori de mediu declanșator, caare pot să fie: infecții, radiații, alte substanțe din mediu, medicamente chiar, alimente..” - mai spune doctorul Alexis Cochino.  

 

 

 

 

Citește și...
Medic: ”Distanțarea socială va avea un impact asupra axei sexuale a copiilor”
Medic: ”Distanțarea socială va avea un impact asupra axei sexuale a copiilor”

Perioada îndelungată pe care copiii au trăit-o în lunile de izolare socială, când nu au mai avut voie să meară la școală și au fost obligați să stea în case, va avea un efect nedorit asupra sănătății lor.

Tot ce trebuie să știm despre copiii cu autism. Sfaturi de la medicul Carmen Truțescu
Tot ce trebuie să știm despre copiii cu autism. Sfaturi de la medicul Carmen Truțescu

Familiile care au un copil diagnosticat cu autism ar trebui să învețe să își schimbe stilul de viață astfel încât să reușească să continue și acasă programul de terapie.

Cum au fost afectați copiii de izolare. Medicul Mihai Craiu, invitatul emisiunii
Cum au fost afectați copiii de izolare. Medicul Mihai Craiu, invitatul emisiunii "Doctor de bine"

Emisiunea "Doctor de bine" îl are ca invitat, în ediția de joi, 11 iunie, pe medicul pediatru Mihai Craiu, care va vorbi despre cum au fost afectați copiii de perioada de izolare cauzată de pandemie.

Cum se face triajul digital al pacienților cu Covid-19. „La sfârşit, noi dăm un rezultat”
Cum se face triajul digital al pacienților cu Covid-19. „La sfârşit, noi dăm un rezultat”

În tot mai multe cazuri, triajul virtual al pacienților care prezintă simptome de COVID-19 a devenit o necesitate. Doctorii nu mai intră, astfel, în contact direct cu ei, iar cazurile de infectare sunt mai bine izolate.

”Doctor de bine”. Ce trebuie să știe femeile însărcinate despre coronavirus și măsurile de protecție
”Doctor de bine”. Ce trebuie să știe femeile însărcinate despre coronavirus și măsurile de protecție

Managerul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, prof. dr. Nicolae Suciu, spune că femeile însărcinate nu trebuie să se teamă că ar putea transmite vreun virus către făt.

Recomandări
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid

Operatorii de transport de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au propus o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate
Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineața, mai multe atenționări de tip cod galben de furtuni și vânt.