Organismul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a funcționa corect. O găsim într-o linguriță de sare.

De ce dăm vina pe sare pentru mai multe boli? Pentru că prea multă crește riscul de accident vacular cerebral ori de infarct miocardic.

Când mușchiul inimii se îngroașă, înseamnă că inima depune un efort mult mai mare pentru a trimite sânge către organe.

Ventriculul stâng este pompa inimii. Dacă presiunea sângelui e prea mare, vorbim despre hipertensiune, pereții inimii se îngroașă ca să se adapteze. Adaptarea, din păcate, înseamnă până la urmă incapacitatea inimii de a funcționa corect. Adică insuficiență cardiacă.

Ce rol are sarea în acest proces?

Dr Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Sarea reține apă în corp, dacă reține apă în corp crește volumul de sânge și crește presiunea în artere. Pe lângă faptul că trece sângele cu putere în țevi în artere, acum trece și mai mult din cauza cantității.”

Volum mare al sângelui în circulație. Plus presiune uriașă în artere, vasele care conduc sânge oxigenat de la inimă la țesuturi. Cele care fac atero-scleroză. Locul unde apare accidentul vascular.

Ne uităm la pacienții hipertensivi, care nu știu de boală. Pentru că nu își măsoară tensiunea. Ori nu își iau tratamentul zilnic. Tratamentul se ia toată viața.

Un hipertensiv netratat nu poate să elimine, în mod normal, sarea din interiorul organismului.

Dr Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Acest sodiu ajunge să intre în peretele vasului, iar odată intrat în peretele vasului are tendința să țină sodiul în perete și se autoîntreține retenția.”

Adică se auto-întreține o cantitate mare de apă în organism.

CITEȘTE ȘI: Directorul OMS avertizează că suntem ″din ce în ce mai orbi″⁣ la transmiterea COVID-19

Care ar putea fi explicația pentru hepatita de origine necunoscută la copii