De ce nu este bine să mâncăm dulciuri la cafeaua de dimineața. Costurile biologice sunt prea mari, spun medicii specialiști

×
Codul embed a fost copiat

Cum începem ziua? Cu o infuzie de energie. O cafea plus un foietaj sau ceva dulciuri. Energia eliberată de zahăr e rapidă. Atenție! Vine la pachet cu o reacție acidă în tot organismul.

Aciditatea arată costurile pe care le plătim când procesăm zahărul. Se asociază cu grăsimile din sânge.

Ne trezim. Miliarde de neuroni cer rapid zahăr. Îl putem oferi imediat prin ceva dulce, dar costurile biologice sunt prea mari sau îl putem oferi lent, printr-o masă diversă.

Andreea Groza: Medicii ne spun să păcălim creierul, ca să protejăm tot organismul. Îi oferim o masă variată, frumos aranjată și liniște în jurul mesei. Să fie mulțumit de mediu și să nu ceară cu disperare energie rapidă pe care o furnizează zahărul. Acesta e comportamentul alimentar prin care putem păcăli, în avantajul nostru, cel mai consumator organ - creierul.

Între creier, ficat, pancreas și intestin există legături perfecte. Le distrugem cu zahăr, mâncat să ne calmăm și să ne simțim mai bine. Cu prea multe calorii luate dintr-odată.

Citește și
Aeroportul changi singapore
Aeroportul cu cea mai bună mâncare din lume. Câte restaurante are și ce fel de mâncare găsiți acolo
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Aflăm ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru de la Laura Iliescu, profesor universitar doctor.

Prof .univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Noi credem că nu se întâmplă nimic, ei, am mâncat o chiflă sau am mâncat o prăjitură, nu pățesc nimic, dar eu dau peste cap acest sistem endocrin și sistemul nervos cu hipotalamusul, și nu mai reglează”.

Toate procesele anormale determină inflamație. Ne uităm la ficat. Aici apar celule grase. Aceasta deoarece zahărul și grăsimile din hrană nu mai pot fi corect analizate de către acest organ. Agresiunea alimentară continuă. 

Un croissant dimineața, câțiva biscuiți, o bucățică de ciocolată.

Următorul pas e inflamația din ficat. Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase. Se numesc celule stelate. Celulele hepatice normale sunt înlocuite, treptat, cu celule stelate. Ficatul nu își mai îndeplinește funcția corect.

Prof .univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Se modifică tot și apare inflamația și apoi aceste celule stelate migrează. Au niște prelungiri, niște piciorușe, pentru că se secretă substanțe care o activează și, la rândul ei, secretă substanțe care stimulează colagenul. Apare acesta fibroză, care pe piele este ca o cicatrice, dar în ficat se vede ca un nodul”.

Celulele stelate nu lasă tocmai ficatul, adică principala uzină de energie a organismului, să producă energie. Practic, îi blochează toate funcțiile. Suferă ficatul, suferă și vezicula biliară sau colecistul. Se umple cu grăsime. Apar calcului biliari. Cei mai mulți sunt calculi de colesterol. Au fost făcuți de zahăr toată ziua. Și bacteriile din intestin sunt depășite de prea multe doze de zahăr și devin vulnerabile în calea bacteriilor rele, patogene.

Ficatul, pancreasul și intestinul au un sistem nervos autonom. O cale de comunicare continuă cu centrul de comandă - creierul. Dezechilibrul de la nivel bacteriilor, provocat de prea multe calorii, afectează toate organele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
National Geographic: Cele 6 feluri de mâncare care trebuie încercate în București, de la ridiche murată la mămăligă fondue
National Geographic: Cele 6 feluri de mâncare care trebuie încercate în București, de la ridiche murată la mămăligă fondue

Scena gastronomică din București evoluează într-un ritm amețitor, bucătarii din restaurantele și bistrourile orașului completând rețetele tradiționale cu noi feluri de mâncare care îți lasă gura apă.  

Aeroportul cu cea mai bună mâncare din lume. Câte restaurante are și ce fel de mâncare găsiți acolo
Aeroportul cu cea mai bună mâncare din lume. Câte restaurante are și ce fel de mâncare găsiți acolo

Călătoria prin aeroporturi poate fi mai mult decât o simplă tranzitare între destinații: poate fi o experiență culinară memorabilă, dacă ajungeți în aeroporturile cu cele mai bune restaurante din lume.

Părinții a 8 copii din Iași, în pragul disperării. Nu fac față cu banii, iar cei mici nu își pot lua mâncare la școală
Părinții a 8 copii din Iași, în pragul disperării. Nu fac față cu banii, iar cei mici nu își pot lua mâncare la școală

O familie sărmană, cu 8 copii, din județul Iași are mare nevoie de ajutor. Părinții muncesc din greu să le pună mâncare pe masă celor mici, dar banii se termină extrem de repede și oamenii sunt în pragul disperării.

Un german care caută mâncare în tomberoane e milionar. Și-a cumpărat a zecea casă cu 700.000 de euro
Un german care caută mâncare în tomberoane e milionar. Și-a cumpărat a zecea casă cu 700.000 de euro

Un bărbat din Germania, ajuns la 80 de ani, mănâncă ce găsește prin tomberoane, deși deține zece case în valoare de mai multe milioane de euro.

 

„Bankata”, o aplicație românească, ne arată statistici despre cât cheltuim pe mâncare, combustibil sau distracție
„Bankata”, o aplicație românească, ne arată statistici despre cât cheltuim pe mâncare, combustibil sau distracție

Poate că am fi mult mai responsabili cu banii dacă am vedea în fiecare moment în ce direcție se duc. Din fericire, există și soluții, aplicații care ne permit să vedem statistici despre cât cheltuim pe mâncare, combustibili și distracție.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.