De ce nu este bine să mâncăm dulciuri la cafeaua de dimineața. Costurile biologice sunt prea mari, spun medicii specialiști
Cum începem ziua? Cu o infuzie de energie. O cafea plus un foietaj sau ceva dulciuri. Energia eliberată de zahăr e rapidă. Atenție! Vine la pachet cu o reacție acidă în tot organismul.
Aciditatea arată costurile pe care le plătim când procesăm zahărul. Se asociază cu grăsimile din sânge.
Ne trezim. Miliarde de neuroni cer rapid zahăr. Îl putem oferi imediat prin ceva dulce, dar costurile biologice sunt prea mari sau îl putem oferi lent, printr-o masă diversă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andreea Groza: Medicii ne spun să păcălim creierul, ca să protejăm tot organismul. Îi oferim o masă variată, frumos aranjată și liniște în jurul mesei. Să fie mulțumit de mediu și să nu ceară cu disperare energie rapidă pe care o furnizează zahărul. Acesta e comportamentul alimentar prin care putem păcăli, în avantajul nostru, cel mai consumator organ - creierul.
Între creier, ficat, pancreas și intestin există legături perfecte. Le distrugem cu zahăr, mâncat să ne calmăm și să ne simțim mai bine. Cu prea multe calorii luate dintr-odată.
Aflăm ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru de la Laura Iliescu, profesor universitar doctor.
Prof .univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Noi credem că nu se întâmplă nimic, ei, am mâncat o chiflă sau am mâncat o prăjitură, nu pățesc nimic, dar eu dau peste cap acest sistem endocrin și sistemul nervos cu hipotalamusul, și nu mai reglează”.
Toate procesele anormale determină inflamație. Ne uităm la ficat. Aici apar celule grase. Aceasta deoarece zahărul și grăsimile din hrană nu mai pot fi corect analizate de către acest organ. Agresiunea alimentară continuă.
Un croissant dimineața, câțiva biscuiți, o bucățică de ciocolată.
Următorul pas e inflamația din ficat. Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase. Se numesc celule stelate. Celulele hepatice normale sunt înlocuite, treptat, cu celule stelate. Ficatul nu își mai îndeplinește funcția corect.
Prof .univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Se modifică tot și apare inflamația și apoi aceste celule stelate migrează. Au niște prelungiri, niște piciorușe, pentru că se secretă substanțe care o activează și, la rândul ei, secretă substanțe care stimulează colagenul. Apare acesta fibroză, care pe piele este ca o cicatrice, dar în ficat se vede ca un nodul”.
Celulele stelate nu lasă tocmai ficatul, adică principala uzină de energie a organismului, să producă energie. Practic, îi blochează toate funcțiile. Suferă ficatul, suferă și vezicula biliară sau colecistul. Se umple cu grăsime. Apar calcului biliari. Cei mai mulți sunt calculi de colesterol. Au fost făcuți de zahăr toată ziua. Și bacteriile din intestin sunt depășite de prea multe doze de zahăr și devin vulnerabile în calea bacteriilor rele, patogene.
Ficatul, pancreasul și intestinul au un sistem nervos autonom. O cale de comunicare continuă cu centrul de comandă - creierul. Dezechilibrul de la nivel bacteriilor, provocat de prea multe calorii, afectează toate organele.