Curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul. Cum evităm să pierdem masă musculară odată cu procesul de slăbire

×
Codul embed a fost copiat

M-am îngrășat, am slăbit, iar m-am îngrășat, iar am slăbit. E calea sigură de a pierde prețioasa masă musculară. Ce rezultă? Kilogramele în plus apar și mai ușor.

Nu, nu e păcăleală de 1 aprilie: curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul!

Diferența dintre un slăbănog și o persoană plinuță nu stă în cantitatea de alimente consumate, ci depinde de modul în care organismul procesează caloriile.

Nu ne naștem egali și nu puteam explica de ce unul este cheltuitor sau econom, de ce unii se îngrașă iar alții își mențin siluetă cu aceeași cantitate de mâncare.

Paradoxal, cu cât mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Iar scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor nu este urmată de revenirea la normal a arderilor.

Citește și
Mancare de sărbători
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Un aport alimentar sub 1000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie redus cu 30-50%.

Cura de slăbire cu aport mic de calorii are inițial rezultate, însă după un timp același aport mic de calorii va fi necesar doar pentru menținere, nu pentru slăbit!

Când slăbim pierderea kilogramelor se face atât din țesutul adipos cât și din țesutul muscular; reîngrășarea se face 100% cu grăsime.

După câteva episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă avem același număr de kilograme pe cântar, compoziția corporală se modifică în rău: cantitatea de grăsime din organism va fi mai mare, iar metabolismul va fi încetinit corespunzător.

Ceea ce mâncăm influențează rata metabolică- anumiți nutrienți sunt mai ușor de digerat, absorbit și transformat în grăsime de depozit.

Proteinele din carne, pește și ouă se digeră cel mai greu, pentru procesarea lor organismul cheltuiește cu 25% mai multă energie. Proteinele au calorii negative, ajută la slăbit și intensifică arderile metabolice.

Grăsimile alimentare sunt concentrate în calorii și nu necesită transformări majore; ele trec rapid în țesutul adipos și sunt depozitate cu consum energetic minim (doar 3%).

Carbohidrații din zahăr și făinoase determină o creștere de numai 5-9% a ratei metabolice. În plus stimulează secreția de insulină, hormonul care transformă caloriile în grăsime.

Ce obiceiuri alimentare pot stimula metabolismul?

Consumați alimente și băuturi calde sau reci, aducerea lor la temperatura corpului se face cu consum energetic; consumați proteine la fiecare masă ca să puneți metabolismul la treabă; evitați combinația făinoase-grăsime (pizza, sendvișuri, paste) sunt ușor de transformat în grăsime de depozit; folosiți condimente- tot ce este iute și picant accelerează metabolismul; beți cafea, cafeina stimulează digestia, circulația și respirația, inhibă apetitul și accelerează metabolismul;

Alegeți varianta de cereale integrale și consumați fructele cu tot cu coajă, au indice glicemic mic și risc de îngrășare scăzut; evitați consumul de carbohidrați după ora 6, spre seară rata metabolismului scade; consumați fructe de mare bogate în iod, zinc, seleniu și crom, minerale esențiale pentru sinteza de hormoni tiroidieni care accelerează arderile; evitați excesul de legume crucifere (varză, conopidă, broccoli), încetinesc activitatea tiroidei; împărțiți cantitatea de mâncare în mese mici și dese, efortul de digestie se face cu consum caloric și 3 mese/zi sunt de preferat în loc de o masă unică.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Mișcarea, cel mai eficient „medicament” pentru inimă. Cum previne aritmiile și cheagurile de sânge
Mișcarea, cel mai eficient „medicament” pentru inimă. Cum previne aritmiile și cheagurile de sânge

Cel mai eficient medicament pentru sistemul cardio-vascular este mișcarea. Detalii chiar acum, la „Doctor de bine”.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.