Cum putem să combatem grăsimile din sânge tot cu grăsime. Medicii vin cu explicații
Cresc grăsimile circulante din sânge. Nu atât de mult încât să necesite medicamente, i doar alte grăsimi, pe care le numim bune. Cum putem să combatem grăsimile din sânge tot cu grăsime?
Ficatul uman produce grăsimi saturate și mononesaturate. Nu reușește să producă așa numitele grăsimi polinesaturate, adică tocmai grăsimile care fac protecție cardiovasculară. De aceea sunt atât de importante în dietă.
Le luăm din pește gras, din fructe oleaginoase crude, din avocado. Și din ulei procesat la rece și neprăjit.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andreea Groza: „Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport total de grăsimi între 20 și 35% din totalul caloriilor, dintr-o zi. De ce 20% cel puțin, dar grăsimi bune, polinesaturate. Pentru că așa menținem colesterolul bun, HDL, la un nivel optim. Este colesterolul din sânge, care face protecție cardiovasculară. 35% este cantiatea maximă de grăsime dintr-o zi. De ce? Pentru că mai mult ar însemna prea multe calorii”.
Grăsimi crescute în sânge. Colesterol rău, LDL colesterol, crescut în sânge. Grăsimile crescute din sânge se atacă cu o grăsime din pește gras ori din suplimente cu acizi grași omega 3. Adică le atacăm cu grăsime polinesaturată, cea pe care nu o poate produce ficatul. Ne explică profesorul universitar doctor Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, Insitutul Clinic Fundeni: „Da, dar sunt alte lanțuri, altfel se metabolizează. Tot grăsimi, dar sunt grăsimile care te ajută, oferă protecție. Copilul mănâncă cu ce se învață. Dacă îi dai de mic pește, se învață să mănânce pește, să ia natural acizi grași omega. Aceste obiceiuri alimentare trebuie formate din copilărie și din familie”.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Ele au ce se numește acizi grași buni, acizi grași omega, care ajută la procesul de detoxifiere, sunt antioxidanți”.
Adică se opun colesterolului rău din sânge să intre în vase și să formeze placa de colesterol. Al doilea ajutor în acest proces vine de la mișcare. Zilnic.