Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. Grăsimea de pe burtă face celulele mai rezistente la insulină.  

Aşadar, este o situaţie periculoasă. Cum scăpăm de această grăsime? Aflăm la Doctor de Bine.

Interiorul abdomenului. Cum vă daţi seama că aveţi prea multă grăsime internă?

Rubin Munteanu, medic primar chirurgie bariatrică: "Uneori e mai mult înăuntru decât este sub piele au un sindrom de presiune intraabdominală crescută. Abdomenul nostru are un număr de organe. Dacă ai şi multă grăsime pe lângă aceste organe, presiunea din interiorul abdomenului este mare".

Presiune mare înseamnă că noaptea în special veţi urina des. Grăsime de pe abdomen determină factori de inflamaţie.

Secreţia pancreasului e forţată. Creşte glicemia. Situaţia e premergătoare diabetului. În al doilea rând, masa grasă din abdomen afectează, prin semnale chimice, toate vasele de sânge.

10% minus din greutatea corporală înseamnă impact pozitiv asupra vaselor de sânge. Asupra sistemului imunitar. Şi asupra glicemiei. Cum se realizează obiectivul?

Şerban Damian nutriţionist: ”Ideea că nutriţionistul îţi dă doar brânză de vaci, castravete şi grătar e greşită. Ăsta e un rol al nutitionistul să nu te scoată din obiceiurile tale, dacă îţi plac cartofii să găsească şi cartofi în dietă”.

Mai puţin, dar ce vă place! Mai puţin cu 500 de kilocalorie zilnic, din ceea ce obişnuiţi să mâncaţi. E un obiectiv pe termen lung. Cu această reducere calorică nu veţi pierde şi preţioasa masă musculară. Cum e cel mai uşor? Ne spune evoluţia.

Culoarea pe care o percepe bine ochiul uman se află la jumătatea spectrului vizibil şi este verde. La începutul evoluţiei, oamenii se duceau instinctiv la verde să dea de frunze. Acesta informaţie este percepută ancestral de creierul uman. Mai atrăgător decât verdele? Doar galbenul. Cum ne ajută acesta informaţie să slăbim?

Cecilia Caragea, consultant comunicare medicală: ”Când vrem să mâncăm mai puţin, ar fi bine să alegem farfurii negre. Dacă vrem să mâncăm mai mult- există şi această situaţie - ar fi bine să fie alese farfurii galbene. Suntem setaţi să vedem galbenul puternic ca pe o culoare pentru că aceasta aducea substanţe nutritive de aceea taxiurile sunt galbene să le vedem de departe, semnele de circulaţie”.

Farfuriile galbene, portocalii ori roşii cresc cantitatea de hrană zilnică. Nu se aleg în cură de slăbire.