Cum putem proteja rinichii de poluarea din aer. Analiza care trebuie făcută anual
Poluarea din aer nu rămâne în plămâni. Ajunge în rinichi. Ca într-o sită. Protejăm funcția rinichilor dacă nu ne îngrășăm, dacă ne controlăm tensiunea. Dar și cu ajutorul proteinelor mari din hrană. Acestea ne ajută într-un mediu poluat.
Plumb și cadmiu. Cele mai periculoase metale grele. Plumbul a ajuns în natură din cauza combustibililor vechi. Ne amintim de benzina cu plumb. Cadmiu provine de la bateriile de generație veche.
Metalele grele, care au ajuns pe sol, au intrat în plante. Și din plante au ajuns în animale. Metalele grele ajunse în natură nu sunt biodegradabile. Cum ne putem ajuta singuri?
Prof.univ dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată și Biotehnologii: „Proteinele pe care le avem în orgnism se leagă de ele. Primul lucru pe care îl putem face, știind că am suferit o intoxicație cu metale grele - plumb, cadmiu, argint la cei care fac oglinzi, consumă o cantitate mare de lapte, laptele are o cantitate mare de proteine. Metalul greu în loc să consume proteine din organism, va consuma din excesul pe care îl dam cu laptele. Devine solubil și îl eliminăm”.
Metalele grele nu pot fi filtrate de rinichi. Au diametrul mai mare decât al filtrelor acestor organe-pereche. Și rămân în filtre ca într-o sită.
Prof.univ dr. Ștefan Voicu: „Din păcate, când vorbim de acumulare de metale grele, dozele sunt acumulabile în timp, rinichiul începe să își scadă din activitate”.
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, Spitalul de Nefrologie Doctor Carol Davila: „Cea mai importantă analiză ca să vezi cum funcționează rinichii este să analizezi produsul rinichiului - adică examenul de urină. Înainte de examenul de sânge, înainte de orice. Rinichiul funcționează pe această funcție de eliminare ca un filtru. Sau dacă vreți ca o sită. Prima stricăciune a rinichiului se produce la nivelul sitei, ochiurile se rup și devin mai mari, trec anumite substanțe, care n-ar trebui să treacă - proteine, se vede în urină. În normal normal proteinele în urină nu trebuie să existe”.
Aceasta este albumina. Este semnalul de alarmă dacă o găsim în examenul de urină. Vorbim despre cea mai mică proteină din sânge, care trece cel mai ușor dacă sita rinichiului nu mai e bună.
Creșterea creatininei în sânge arată că rinichiul e bolnav. Dar analiza e modficată când rinichii au pierdut 40-50 % din capacitea funcțională. Până la acel moment, creatinina din sânge este menținuta în limite normale de mecanisme, care compensează. Anual, examenul de urină este obligatoriu, ca să știți cum funcționează rinichii.