Cum poți mânca orice, pe săturate, fără să-ți faci rău de sărbători. Micile secrete care trebuie aplicate la o masă copioasă
Cum reducem caloriile de la o masă festivă? Începem cu o salată mare pe post. Și terminăm cu o cafea fără zahăr.
Sunteți pregătiți pentru un weekend de sărbătoare? Pentru că suntem români, cu siguranță sărbătoarea va fi cu multă mâncare. Vreți să mâncați ce vă place și să nu vă puneți în pericol silueta?
Există mici secrete și gesturi simple prin care puteți reduce aportul de calorii de la o masă, fără să renunțați la mâncărurile apetisante.
Alegeri 2024
09:46
Reprezentanţii TikTok vor fi audiaţi săptămâna viitoare în Parlamentul European în legătură cu alegerile din România
07:56
Alegeri parlamentare 2024. Rezultatul poate fi urmărit în timp real pe site-ul AEP
07:45
Procesul de renumărare a voturilor, în plină desfășurare. BEC trebuie să primească procesele verbale până pe 1 decembrie
07:12
Marcel Ciolacu anunţă că se retrage din cursa pentru Preşedinţie, indiferent de rezultatul renumărării
**Începeți întotdeauna cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.
**Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame…asta ca să mai demolăm un mit!
**Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativi de pe limbă și receptorii olfactivi din nas au nevoie de un contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 metri de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât mâncăm mai puțin și ne săturăm mai repede.
**Folosiți farfurii individuale cu diametrul de max 25 cm. Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și mai plină cu mâncare. Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție limitată cantitativ. Iar dacă sunt multe preparate care vă fac cu ochiul, gustați un pic din toate și apoi mâncați doar din cele care sunt bune cu adevărat. De multe ori mâncarea arată mai bine decât gustul, nu vă lăsați păcăliți de aparențe!
**Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce există riscul să aveți poftă de ceva sărat…și nu vă mai opriți din mâncat. E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. Și pentru că a venit frigul, merge și un pahar de vin fiert!