Automatele cu produse alimentare sau cu mâncare gătită devin populare și în România. Locațiile în care sunt deja amplasate
Automatele cu produse alimentare sau chiar mâncare gătită sunt tot mai populare și la noi. Sunt alese în special de cei cu afaceri mici, care nu mai au nevoie de vânzător, iar clientul poate cumpăra rapid ce își dorește și chiar mai ieftin.
Le putem găsi la poarta fermelor, în magazine sau la mici restaurante.
Astfel de aparate fără vânzător, de unde clienții pot cumpăra direct lapte, legume, ouă și chiar paste sau nuci s-au înmulțit. Sunt peste 80.000 în toată țara.
Jaroslav Zetocha, distribuitor de automate: „Le rezolvă o problemă reală, cea de comercializare. De obicei și le montează la poarta fermei și produsele pe care le produc le pot comercializa direct către consumatorul final”.
Un fermier, de exemplu, a renunțat să mai vândă la poartă legume și fructe pentru că nu putea fi mereu acasă atunci când îi veneau clienții.
Fermier: „Tot timpul trebuia să suni... "pot să vin să iau și eu o roșie, pot să vin să iau și eu nu știu ce?" E, ăsta este perfect. Pe mine mă bate gândul să îl iau, că am și un spațiu acolo și poți să pui și pe stânga și pe dreapta ce vrei”.
Astfel de sisteme sunt potrivite în special pentru afacerile mici. Cum este și cazul acestui apicultor.
Florin Marieș, apicultor: „Să ții un om lângă trei borcane cu miere, nu merită. Și un aparat așa ar fi ok”.
Pe piață au apărut și automate pentru mâncarea gătită, populare în țări precum Franța sau Italia. De la un astfel de aparat, de pildă, clienții își pot cumpăra pizza.
Cei care aleg varianta caldă, trebuie să aștepte cinci minute. Aparatul are încorporat un cuptor care încălzește automat feliile de pizza. Fiecare proprietar alimentează aparatul cu produsele lui.
Plata se face rapid, cu cardul.
Lucian Ciofoaia, distribuitor de automate: „Am setat câte produse am pe fiecare raft, în momentul în care am luat unul, el îmi scade greutate și atunci îmi ia și banii de pe card”.
Prețurile pentru un singur exemplar pornesc de la 12.000 de euro și pot depăși 25.000 de euro, în funcție de dotări și mărime. Cei care vor să le folosească, au nevoie de aviz de la Autoritatea Sanitar Veterinară.