Târg cu mâncare tradițională și produse bio la poalele munților Gurghiu: „Toate sunt deosebite, le-am gustat pe toate”
La poalele munților Gurghiu din județul Mureș ne ademenesc în acest weekend oale cu mâncare aburindă, brânzeturi, mezeluri, legume, fructe proaspete ori sub formă de gem.
Producători străini și români și-au dat întâlnire acolo ca să-și prezinte preparatele cu atestat tradițional.
Iar produsele bio - apreciate mai mult în străinătate - au început să le stârnească și românilor interesul. Statisticile arată că vânzările de alimente certificate bio au crescut cu aproape 20%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gospodine îmbrăcate în straie populare au pus la bătaie borcane cu magiun de prune, pregătit în fața pofticioșilor.
Tunde Grama, producător de miere: „Avem de pildă mierea de negruș, o miere de fânață, se cheamă de fânță pentru că vine din zona montană, de la flori de la munte”.
Însă la mare căutare a fost mâncarea gătită.
Participant la festival: „Toate sunt deosebite,le-am gustat pe toate, cel mai mult m-a tentat o ciorbă bio cu afumătură care seamănă foarte mult cu ciorba țărănească de la noi”.
Pe lângă gospodarii români, la Ibănești au venit și producători din mai multe părți ale Europei, să se laude cu preparatele lor.
Wawrzyniec Maziejuk, vicepreședintele asociației producătorilor bio din Polonia: „În Polonia avem peste 230.000 de producători de mâncare bio, cei mai mulți sunt fermieri. Ei lucrează aproximativ 600 de hectare de teren.//Avem peste 760 de procesatori care prelucrează mâncarea organică”.
Abraham Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România: „În Polonia interesul este mult mai mare decât la noi, ei au peste 700 de buticuri, magazine specializate. La noi, din ce în ce mai mult găsim produse bio, marea majoritate sunt de import, iar produsele românești nu prea le putem vinde în magazinele din România”.
După ce și-au răsfățat papilele gustative, oamenii și-au delectat și privirile, cu o colecție de haine lucrate manual, din in și cânepă.