Care este cel mai simplu și mai gustos fel de mâncare care nu se gătește. Surpriză de proporții

×
Codul embed a fost copiat

Vine weekendul și vă treziți cu musafiri? Vă recomandăm cel mai simplu și mai gustos fel de mâncare care nu se gătește.

Ce facem în weekend când avem musafiri, dar nu avem timp de gătit? Și nici chef de strâns masa și de spălat vase? Francezii și elvețienii spun în cor: fondue!

Toate tipurile și resturile de brânză pe care le avem prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Există vase speciale de fondue în magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânza pentru fondue în toate supermarketurile.

Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stăm în jurul mesei cu prietenii și este amuzant și relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipă alimentară, adio gătit, adio lăcomie. Nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat.

Merită spus că fondue nu se face doar cu brânză, ci și cu ciocolată, în care se scufundă bucăți de fructe proaspete. Deci este și fel principal, dar și desert, satisface și foamea, dar si simțul ludic și comunicarea și socializarea, fără sa fie nevoie de pregătiri laborioase si cumpărături serioase.

Citește și
febra temperatura copil raceala
Care sunt complicațiile frecvente ale virozelor respiratorii la început de an școlar. „E evoluția răcelii”
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Secretele brânzei halloumi. Cum trebuie mâncată

Și dacă tot am vorbit despre brânză "altfel", vă mai prezint un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență: este vorba de halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică.

Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este mai degrabă o brânză levantină, fiind întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, dar există și halloumi de vacă. Are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. Nu curge asemenea cașcavalului, deci nu o folosiți în paste sau lasagna.

Poate fi pregătită la grătar sub formă de cubulețe puse pe scobitoare ca niște frigărui sau tăiată în felii. E ideală la micul dejun cu ouă și pâine prăjită sau pusă în salate de legume, ca sursă valoroasă de proteine.

La capitolul calorii, halloumi se apropie de cașcaval, deci porția corectă e de 50-70g, adică 2-3 felii. Și încă o recomandare: mâncați-o caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Cum influențează fumatul succesul intervențiilor chirurgicale. „Rata de eșec este mai mare”
Cum influențează fumatul succesul intervențiilor chirurgicale. „Rata de eșec este mai mare”

Fumatul strânge vasele de sânge și crește riscul de formare al cheagurilor. De altfel, pot apărea unele probleme și în timpul intervențiilor chirurgicale.  

Care sunt complicațiile frecvente ale virozelor respiratorii la început de an școlar. „E evoluția răcelii”
Care sunt complicațiile frecvente ale virozelor respiratorii la început de an școlar. „E evoluția răcelii”

A început noul an școlar și mulți copii se vor alege cu viroze respiratorii, care vin la pachet cu otită sau sinuzită.

 

Cum construim încrederea copilului la început de an școlar. „Să vorbim de la om la om”
Cum construim încrederea copilului la început de an școlar. „Să vorbim de la om la om”

La începutul anului școlar, părinții au oportunitatea de a pune întrebările potrivite unui copil. Adică acele întrebări care construiesc încrederea în propria persoană.  

De ce trebuie să te alarmezi dacă inima îți bate tare când începi o activitate fizică, după o perioadă de repaus
De ce trebuie să te alarmezi dacă inima îți bate tare când începi o activitate fizică, după o perioadă de repaus

Stăm câteva zile tolăniți în canapea. Pentru odihnă - credem noi. Apoi ne ridicăm brusc și începem orice formă de activitate fizică. Inima bate puternic și haotic.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.