Cum apare ateroscleroza și cum o putem preveni. Sfaturile medicilor

Ultima actualizare: 14-11-2021 11:04

Mă mișc și vasele de sânge numite artere nu vor suferi de ateroscleroză. Dar mișcarea ajută și alte vase, care nu au parte de o pompă să împingă sângele neoxigenat. Se numesc vene. Simultan, mișcarea protejează și lichidul vital - sângele.

Gravitația nu o putem controla. O învinge sistemul cardio-vascular. După fiecare bătaie de inimă.

Arterele se bazează pe inimă pentru a pompa sângele. Sunt formate din 3 straturi. Stratul din mijloc, muscular, preia unda de puls a inimii și o propagă. Așa simțim pulsul la mână spre exemplu, ori la gât. Sub acest strat, o foiță fină își autoproduce substanțe protectoare când mergeți pe jos. Este chiar foița unde apare ateroscleroza.

Este o peliculă fină de celule care secretă substanțe pentru a proteja sistemul arterial, acest substanțe benefice se produc într-o cantitate mare când facem mișcare”, a explicat dr. Iulian Călin, medic chirurgie intervențională.

După ce sângele oxigenat coboară de la inimă prin artere, același sânge trebuie să circule în sens invers, prin vene. Se întoarce la inimă neoxigenat, în sus, împotriva gravitației și o ia de la început.

Venele trebuie să își ia puterea din altă sursă: din mușchi.

Trombocitele se numesc celulele din sânge. Nici lor nu le place să stați pe scaun ore în șir, în picioare ore în șir.

Mișcarea ajută sângele venos să întoarcă sângele la inimă și previne tromboza venoasă. Sângele stagneză în vene niște celule numite trombocite, se unesc unele de alte pentru că au diferiți activatori și când stau mult împreună tind să facă cheaguri, acesta e mecanismul trombozei venoase”, a mai explicat medicul.

Adică a cheagurilor de sânge din vene.

Prin mișcare învingem cea mai puternică forță a Pământului: gravitația. Chiar în interiorul celor 19.000 de kilometri de vase pe care le conținem. Și ne prelungim astfel viața.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO