Ce trebuie să faci dacă te-ai lăsat de fumat. Analiza care trebuie făcută la fiecare doi ani
Cum să mă las de fumat, conștient de riscuri? Nu prin presiune – ne spun psihologii. Odată ce ați fumat, prevenția activă împotriva bolilor grave de plămâni este investigația numită computer tomograf cu doză mică.
"Lasă-te de fumat!" - spus sub toate formele. Asta aud fumătorii. Înseamnă presiune. Fiecare om răspunde la presiune prin "Nu, nu vreau!". Sau prin revoltă. Ambele situații nu duc la renunțarea la fumat.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Un element în procesul de decizie este că noi putem să ne oprim din fumat, pentru că nu ne-am născut fumători, deci corpul are capacitatea de a funcționa fără nicotină. Și în același timp, nu trebuie să ne lăsăm de fumat. Când stăm cu aceste 2 posibilități, ne dăm voie - că putem să ne lăsăm de fumat și că nu trebuie. Și apare un spațiu în care am libertatea de a alege și e o alegere care vine liber, spontan. E cea mai eficientă strategie în procesul deciziei de a renunța la fumat”.
Indiferent de timpul în care ați fumat, aveți nevoie de o spirometrie. Este o analiză care arată cât de eficient funcționează plămânul. Și de computer tomograf cu doză mică. La această investigație imagistică, doza încasată de radiații este identică cu cea luată într-un zbor până în Statele Unite. Computerul tomograf cu doză mică se repetă la fiecare 2 ani.
Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog: „Plămânul, ca și sânul, ca și creierul, ca și globul ocular – nu au receptori de durere în interior. Acești receptori de durere ne spun că ceva nu e în regulă. În plamân nu simți aceste lucruri, tumora de dezvoltă”.
Prin computer tomograf cu doză mică, la fiecare 2 ani, chiar dacă apar tumori în plamân, sunt vindecabile. Tratate corect, speranța de supraviețuire la 5 ani este de 80-90 %. Această analiză ar trebui să facă parte din lista celor obligatorii, ca parte activă a prevenției. Chiar dacă nu ați fumat activ, ci doar pasiv.
Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog: „După vârsta de 50 de ani, riscul de cancer pulmonar se dublează, indiferent de fumători, de nefumatori, pentru că în afară de fumat sunt și alți triggeri. Mediu toxic sau microparticule sau expunerea în locuință la radon sau azbest”.
75% din toate cazurile de cancer de plămân descoperite în România sunt forme avansate. Prognosticul de supraviețuire la 5 ani - este sub 10%. Nu avem program național de prevenție pentru această formă de cancer. Nu avem programe eficiente pentru renunțarea la fumat. De aceea, investigația numită CT cu doză mică trebuie facută la propria inițiațivă la fiecare doi ani.