Ce se întâmplă în corp când mâncăm cartofi prăjiți sau mâncare gătită în ulei. „E mai periculos decât zahărul ca atare”

×
Codul embed a fost copiat

Ce efect are mâncarea prăjită, consumată zilnic, fie că vorbim despre cartofi prăjiți, ori o friptură care mustește de ulei?

Hrana astfel preparată înlătură, de fapt, protecția naturală în fața aterosclerozei. Adică distruge colesterolul bun. Explicăm imediat, la "Doctor de bine".

HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat. Dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite, sau caramelizate. Acestea se duc, din farfurie, direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa numite pro-oxidante.

Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Iată ce se întâmplă în intestin:

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intentinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele, din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanti, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie, zahărul caramelizat adică, asta e mai periculos decât zahărul ca atare.”

Citește și
Dieta cu lămâie. Slăbești 10 kilograme în 14 zile cu această cură de slăbire
Curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul. Cum evităm să pierdem masă musculară odată cu procesul de slăbire

Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba! Pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.

La această formare proastă, am participat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesterolul bun, HDL colesterol, și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele, numite artere.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră.”

Aceasta intră ușor în vasele de sânge. Dar ca să își îndeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început. Menținem funcțional HDL, colesterolul bun dacă nu mâncăm alimente prăjite. Și dacă ne mișcăm.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Dacă ne mișcam este probabil să îi creștem cantitatea, acesta este un lucru bun. În rest, ca să nu fie compromise proteinele din învelișul lui înseamnă să nu avem situații pro-oxididante, primele pro-oxidante sunt simplu de înțeles pentru că provin din intestin, adică din hrană.”

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai sexy jurnalistă din Italia a făcut senzație în direct la televizor. Ținuta care i-a cucerit pe fani: "Te iubim!"
FOTO Cea mai sexy jurnalistă din Italia a făcut senzație în direct la televizor. Ținuta care i-a cucerit pe fani: "Te iubim!"
Citește și...
Curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul. Cum evităm să pierdem masă musculară odată cu procesul de slăbire
Curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul. Cum evităm să pierdem masă musculară odată cu procesul de slăbire

M-am îngrășat, am slăbit, iar m-am îngrășat, iar am slăbit. E calea sigură de a pierde prețioasa masă musculară. Ce rezultă? Kilogramele în plus apar și mai ușor.

De ce este nevoie de control la fiecare 6 luni la dentist, chiar dacă pare că nu sunt probleme
De ce este nevoie de control la fiecare 6 luni la dentist, chiar dacă pare că nu sunt probleme

Cea mai agresată parte din organismului uman este cavitatea orală. De aceea este nevoie de control la fiecare 6 luni, chiar dacă pare că nu aveți nicio problemă.

Grăsimea abdominală la bărbați crește exponențial riscul de cancer la colon ori rect. Sunt riscuri mari la operație
Grăsimea abdominală la bărbați crește exponențial riscul de cancer la colon ori rect. Sunt riscuri mari la operație

În pelvis există un spațiu limitat. Odată ce cresc kilogramele, acest spațiu suferă mai mult în cazul bărbaților.

Recomandări
Ministrul Apărării a vorbit despre riscul ca România să devină ținta Rusiei. Pe cine se bazează: „Militarii așa procedează”
Ministrul Apărării a vorbit despre riscul ca România să devină ținta Rusiei. Pe cine se bazează: „Militarii așa procedează”

România va continua extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu, va rămâne parte a programului de achiziție a avioanelor F-35 și își va consolida armata, cu obiectivul de a ajunge la 100.000 de militari, anunță ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Rusia nu este de acord cu propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”. Moscova explică ce problemă a apărut
Rusia nu este de acord cu propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”. Moscova explică ce problemă a apărut

Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia ia în serios propunerile SUA privind Ucraina, dar nu le poate accepta „așa cum sunt”.

„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională 2025. De la „emoția căsătoririi” cu un copac la renumita rimă „încrucită”
„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională 2025. De la „emoția căsătoririi” cu un copac la renumita rimă „încrucită”

Mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a opta nu știu cu câți "i", se scrie cuvântul "copii" în funcție de context și pun la nimereală cratimele și restul semnelor de punctuație.