Ce se întâmplă dacă consumăm mai mult de 20 de mililitri de alcool
Vin dulce sau vin sec? Dincolo de preferințe, ori de alăturarea cu un fel potrivit de mâncare, alegerea dezvăluie și antrenamentul metabolic în privința alcoolului. Dacă nu beți în mod regulat, veți merge pe un vin dulce.
În schimb, pe măsură ce crește frecvența de consum, veți înclina către unul sec. Țineți minte această evoluție a gustului - este un indicator al consumului la îndemână. Poate semnala - bineînțeles, de la un punct încolo - dependența.
Alcoolul este prelucrat în ficat. Maximum 20 de militri de alcool pur poate metaboliza acest organ în 24 de ore. Beți mai mult? Nu se elimină pur și simplu. Este aruncat în sânge și apoi se depune, sub formă de grăsime, în ficat. Așa apare ficatul gras, determinat de consumul de alcool. Boala se numește stetoza hepatică alcoolică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Enzimele din ficat, care metabolizează alcoolul, pot fi mărite prin consum regulat, în cantități mici. Odată ce apar mai multe, vom tolera cantități mai mari de alcool. Fără semne vizibile de intoxicare. Așadar, la un consum regulat, dar moderat, va crește capacitatea naturală de metabolizare. Acum începe, de fapt, pericolul dependenței.
Dacă nu sunteți antrenați metabolic, vă plac vinurile dulci. Pe măsură ce crește antrenamentul de consum, vă plac cele seci. Transformarea gustului este încă un indicator la îndemână asupra consumului de alcool de-a lungul timpului.
Al doilea indicator - vă amețiți de la cantități mai mari. Spre exemplu, acum 5 ani, vă amețeau 2 pahare de vin. Acum vă amețesc 3 pahare. Înseamnă dependență.
Simt nevoia să beau după o zi stresantă. Ca să mă relaxez. Acesta e un tipar de consum. Din fericire, așa cum s-a creat, un tipar se și distruge.
„Asta trebuie să îi transmiți creirului, că tu poți să treci peste acel moment. Și fără substanță, nu distrugi un circuit cerebral deja format, ci încerci să creezi unul nou”, a explicat Viorel Român, psiholog.
15 minute durează pofta extremă. Apoi, fiziologia umană o face să descrească. Ulterior dispare în mod natural. Dacă depășiți cele 15 minute, e primul pas pentru a crea un tipar de confort fără substanțe.
„Nu poți să ștergi din creier ceva care s-a format în ani de zile, ci să creezi un răspuns alternativ. Pe care creierul îl învață după o perioadă suficient de lungă. Comportamentul nou merită o circumvoluțiune nouă”, a mai explicat psihologul.
Așa începe vindecarea unei dependențe. În proces, e utilă prezența unui psiholog.