Ce reprezintă rezistența la insulină, faza premergătoare diabetului. Ne explică decanul Facultății de Medicină din Timișoara
Prea multă mâncare. Înseamnă că celulele vor fi bombardate cu glucoză. Știu, însă să se protejeze singure. Vorbim despre adaptare, dar această adaptare, din păcate, se numește rezistență la insulină. Și e faza premergătoare diabetului.
După ce mâncăm, alimentele procesate ajung în sânge sub formă de glucoză, zahăr. Aceasta e luată de hormonul insulină și transportată în celule, unde devine energie. Fără această energie nu există viață.
Andreea Groza: „Dar nici fără apă nu există viață și prea multă apă băută dintr-o dată înseamnă, de fapt, intoxicație cu apă. Oricât de ciudat ar părea. Și cu mâncarea ne putem intoxica. De fapt, cu glucoză. Aceasta dacă organismul nu ar fi suficient de deștept să se auto-protejeze. Cum se auto-protejează?”
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ne explică decanul Facultății de Medicină din Timișoara.
Prof. univ. dr. Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină din Timișoara: „Este exact ce se întâmplă cu zahărul pe care îl adăuga bunica. Știm că adăuga zahărul ca gemul să fie mai dulce și conservat în timp, nici măcar coloniile de bacterii nu mai puteau să trăiască. La fel se întâmplă și în interiorul celulelor. Motiv pentu care oreganismul are un hormon numit insulină, care reglează cantitatea. Această insulină acționează pe niște receptori”.
Prea multă mâncare zilnic. Organismul uman nu vrea să fie intoxicat cu prea multă glucoză, adică alimente transformate la stadiul de glucoză. Închide căi de comunicare ale hormonului insulină, cel care ia glucoza din sânge și o duce în celule.
Prof. univ. dr. Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină din Timișoara: „Celulele se autoprotejează de acest influx de glucoză, tocmai ca acesta să nu devină un toxic celular. Și cum face lucrul acesta? Scade numărul de receptori de insulină”.
Această adaptare, de fapt, auto-protecție înseamnă că celulele vor deveni rezistente la hormonul insulină. Situație periculoasă, însă.
Prof. univ. dr. Bogdan Timar, decan al Facultății de Medicină din Timișoara: „În momentul în care un prag critic este atins, acest lucru poate să ducă la apariția diabetui zaharat de tip 2. Acest fenomen, rezistența la insulină, apare la mai mult de 80% din cazurile de diabet de tip 2”.
Andreea Groza: „Acesta e motivul pentru care ni se recomandă să mâncăm din toate grupele alimentare, în cantități moderate. Zilnic. E motivul pentru care la masa de seară ni se recomandă să ne uităm spre proteine: carne, pește și legume verzi. Carnea și legumele verzi nu cresc glicemia seara, înainte de somn. În felul acesta, cina protejează tot organismul, care se pregătește de repaos”.