Ce reprezintă colesterolul bun și cât de importantă este mișcarea în menținerea nivelului optim
Alimente care conțin anti-oxidanți. Sunt importante în dieta zilnică. Mai important este însă să și stimulăm producția de anti-oxidați, cea pe care o face chiar organismul uman. Iar soluțiile nu sunt alimentele, ci mișcarea.
Colesterolul bun, numit HDL colesterol, înseamnă particule, care fac curățenie.
Dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară: „Ele sunt răspunzatoare de transportul excesului de grăsime din țesuturile periferice către ficat, pentru a fi eliminate. Ele sunt responsabile de curățenie, de eliminarea excesului de colesterol.”
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Colesterolul bun, HDL cholesterol, este și anti-inflamator, anti-oxidant și anti-trombotic, adică se opune formării cheagurilor de sânge în vase. Are aceste calități datorită celor peste 80 de tipuri de proteine, pe care le conține.
Acest colesterol bun ne apără, adică are funcție anti-oxidantă, dacă e normal construit, adică dacă nu aducem din hrană factori oxidanți, adică prăjeli. De aceea, e normal să nu prăjim mâncarea.
Cum altfel îl ajutăm să se opună oxidării? De fapt, cum ne mai ajutăm?
Dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară: „La alimentație, contează calitatea, dar contează cantitatea, cât de mult mâncăm. Trebuie să te scoli de la o masă nu foarte plin.”
Puțină hrană. Este un alt element prin care ajutăm aceste molecule anti-oxidante, pe care le producem chiar noi, adică HDL cholesterol.
Sunt mai importante la nivelul tuturor celulelor decât anti-oxidanții, pe care îi luăm din hrană. Spre exemplu, din fructele de pădure.
Dr. Camelia Stancu, Institulul de Biopatologie Celulară: „Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se decompun și sunt metabolizați repede la nivel tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă.”
De aceea, puține prăjeli, puțină mâncare per total. Multă… mișcare.