Ce este testul cardio-pulmonar, recomandat după vârsta de 35 de ani
Cum folosesc oxigenul? Cum elimin dioxidul de carbon? Putem afla obiectiv cu ajutorul testului cardio-pulmonar și metabolic. Ne arată, de fapt, cum funcționăm.
Suntem creați să ne mișcăm permanent. Și tocmai mișcarea este care care demască problemele inimii, ale plamânilor, ori probleme în circuite metabolice importante din organism. Le vedem imediat.
Inima e un mușchi. Cum funcționează în timpul efortului? Se înregistrează ușor cu electrozi. Cum inima e legată direct de activitatea plămânilor, măsurăm simultan aceste organe în efort.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Oxigenul e dus la mușchi datorită inimii care împinge sângele cu oxigen pâna la mușchi. Acest sânge cu oxigen vine din plămâni în urma respirației. Și toate aceste etape sunt importante în desfășurarea efortului, dacă n-am avea plămânii care să oferă oxigen, inima să îl împingă în sânge sau mușchi care să-l capteze din artere, n-am putea să facem activiatea fizică”, a explicat dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog.
Cât de eficiente sunt schimburile de gaze? Iată ce ar trebui să verificați incepând cu 35 de ani. Testul cardio-pulmonar și metabolic arată cât de bine merge totul în interior. Aceasta deoarece dacă suferă, inima nu doare. Nici plamânii nu dor. Suferința funcțională e arătată, obiectiv, de acest test.
Mișcarea privește interiorul vaselor de sânge numite artere. Cele în care se întâmplă accidentul vascular. Asigura protecție. Cum?
„Este o peliculă fină de celule care secretă substanțe pentru a proteja sistemul arterial, aceste substanțe benefice se produc într-o cantitate mare când facem mișcare”, a explicat dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională.
În acelasti timp, consumăm energie. În interiorul vaselor de sânge, consum de energie înseamnă consum de glucoză, dar și consum de colesterol. Ambele situații bune!
Efortul fizic transportă zahărul din sânge, glucoză, în celule. Deschide transportatori de glucoză din mușchi, din testutul adipos. Din organe.
Această victorie, determinată de efortul fizic, dacă se întâmplă zilnic, înseamnă protecție. Pentru fiecare celulă. Dar și pentru pancreas - organul, care secretă insulină. Nu va produce exces de insulină.