EXPERIMENT. Iată ce se întâmplă cu tocănița ținută în frigider mai mult de 3 zile. Expert: ”Asta e cea mai urâtă”

×
Codul embed a fost copiat

Investigăm un frigider, în care am pus o ciorbă și o tocăniță. Mai multe zile însă. Vedem în laborator cum se comportă microbii cu mâncarea, care conține ... apă din belșug.

Ne place mâncarea gătită. Este sănătoasă și ne aduce confortul de acasă. Azi luam o ciorbă și o tocăniță tradiționale - feluri de mâncare preparate cu multă apă. Le punem în frigider și le... uităm câteva zile.

Investigăm în laborator, microbiologic, ce se întâmplă cu ciorba și cu tocănița.

Expert microbiologie: „De la tocăniță, asta e cea mai urâtă - punctul acela negru arată că acolo s-a dezvoltat salmonela. Iar în rest sunt enterobacterii - acelea care au colorație galbenă.”

Expertul în microbiologie Gabriela Isopencu a recoltat, acum o săptămână, probe din felurile de mâncare cele mai iubite de noi toți.

Citește și
„Bătălia ceaunelor”, în Maramureș. 12 bucătari s-au întrecut pentru cea mai bună tocăniță
„Bătălia ceaunelor”, în Maramureș. 12 bucătari s-au întrecut pentru cea mai bună tocăniță

Tocănița ținută mai mult de trei zile în frigider a făcut salmonela și E-coli. Ingerate, aceste bacterii produc boală diareică acută, posibil hemoragică.

Punem întrebarea invers: ”Cum și cât să ținem mâncarea gătită în frigider ca să nu avem probleme?” Regulile trebuie să respecte microbiologia. Aceasta e prima:

Conf. univ. dr. Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii:

Frigiderul nu trebuie supraîncărcat cu produse, pentru că răcirea nu se face corect. Frigul nu ajunge să asigure temperatura de maxim 4 grade pentru toate produsele, dacă e îndesat. Ciorbele şi tocănițele se pun în recipiente închise ermetic. Nu în oala cu capac, eventual cu polonicul lăsat în oală. În niciun caz, mediul e deschis.”

Mediul deschis înseamnă că mâncarea intră în contact cu aerul și oxidează repede. Iar sporii micro-organismelor din frigider găsesc un loc bun de dezvoltare. De aceea, mâncarea se pune în frigider în recipiente mici, închise ermetic.

Cea mai mare atenție trebuie să o aveți la felurile gătite cu suc de roșii sau bulion.

Conf. univ. dr. Gabriela Isopencu: E cel mai ușor accesibil, are din belșug azot și carbon pentru creșterea microorganismelor, de aceea trebuie bine fiert, pentru a nu permite explozia sporilor. Aţi văzut, deschidem borcanul cu bulion și imediat face mucegai sau fermentează. Pus în recipiente ermetice, și tocăniţa nu mai mult de trei zile după preparare în frigider”.

Mâncarea scoasă din frigider se încălzește foarte bine, apoi se consumă. Așa distrugeți eventualii spori.

Borșul și alimentele murate în sare produc lacto-bacili, adică probiotice.

De exemplu, proba noastră de sarmale, în care au fost foi de viță murate în sare - e singura, care nu a făcut E-coli în frigider.

Conf. univ. dr. Gabriela Isopencu: „Sunt unii care fierb borșul excesiv și atunci e doar un lichid, fără nimic din probiotice. Nu-l fierbem mult, cum se știe, se dă într-un clocot și se oprește focul ca să nu distrugem tot ce e bun în borș”.

De aceea este recomandat să folosim borș și legume murate în mâncare gătită. Sunt studii care arată că lactobacilii din borș și alimentele murate în sare se opun bacteriilor E-coli, cele care produc infecții digestive. Este încă un argument să consumați aceste alimente.  

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Gogonele murate - cele mai bune rețete pentru gospodine. Cum se face tocănița de gogonele
Gogonele murate - cele mai bune rețete pentru gospodine. Cum se face tocănița de gogonele

Toamna aduce cu ea o explozie de culori și arome în bucătărie, iar gogonelele murate reprezintă una dintre tradițiile culinare ale acestei perioade.

„Bătălia ceaunelor”, în Maramureș. 12 bucătari s-au întrecut pentru cea mai bună tocăniță
„Bătălia ceaunelor”, în Maramureș. 12 bucătari s-au întrecut pentru cea mai bună tocăniță

În Maramureș, s-a dat ieri „bătălia ceaunelor”. 12 bucătari au pregătit la foc mic cea mai bună tocăniță. Nu a lipsit nici tradiționala mămăligă. Pentru a-i impresiona pe cei prezenți, fiecare concurent a avut secretele sale.

Gogoșarii, nelipsiți din rețetele de toamnă, din ce în ce mai puțini pe piață. Cu ce pot fi înlocuiți
Gogoșarii, nelipsiți din rețetele de toamnă, din ce în ce mai puțini pe piață. Cu ce pot fi înlocuiți

Nelipsiți din rețetele de toamnă, gogoșarii sunt foarte căutați în această perioadă. Gospodinele care îi pun la murat sau îi folosesc la tocăniță spun că dau mâncării un gust extraordinar.

Mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal
Mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal

Mămăligă cu brânză și smântână, tochitură cu ou ochi și mămăligă, tocăniță de ciuperci cu mămăligă sau pește prăjit cu mujdei de usturoi și mămăligă.

Ce produse s-au scumpit cel mai mult în acest an. Euro ar putea ajunge la 5 lei
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în acest an. Euro ar putea ajunge la 5 lei

Tocănița cu cartofi este mai ieftină dacă nu punem ulei. Cartofii și legumele costă mai puțin față de anul trecut, dar plătim mai mult pentru pâine, ulei, carburanți și utilități.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.