Fasolea cu ciolan, vedeta restaurantelor de 1 decembrie, dar și sarmalele făcute în dovleac turcesc au făcut senzație

×
Codul embed a fost copiat

De 1 decembrie, unul dintre subiectele principale este mâncarea. În restaurante, bucățării șefi s-au întrecut în festinuri tradiționale cu bunătăți gătite din ingrediente locale.

 

Așa că pe mese și au făcut loc iahnia de fasole cu ciolan sau cârnați, friptură, sarmale și plăcinte, toate însoțite de vinuri românești și de muzică românească.

Varianta de brunch tradițional românesc a avut mare succes în Capitală. Pe lângă rețetele tradiționale de sarmale și fasole, bucătării au îndrăznit să adauge ingrediente noi.

Adrian Salomia, bucătar șef: “Sunt coapte în dovleac turcesc, acest preparat a apărut dintr o experiență cu bucătăria balcanică. Acest preparat se duce direct în acea experiență. Aici avem cârnați de casă, în 2 variante picanți și nepicanți. Pentru această rețeta am lucrat în jur de 3 ani, să reușim să ajungem la gusturile acestea, acest concept de buffet a început acum 3 ani dar se pare că tocmai azi a avut ocazia să iasă la lumina”.

Citește și
Paradă militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia.
Parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. AUR a organizat „Marșul Unirii”

50 de preparate au fost întinse pe mesele lungi și într-un restaurant din centrul Bucureștiului. Bineînțeles, pe lângă fasolea cu ciolan, și-au făcut loc și gutui caramelizate, cartofi copți în cremă de brânză și brânzeturi aduse din toate colțurile țării. 150 de oaspeți s-au înfruptat și din plăcintele gătite după o rețeta ardelenească.

Adi Hădean, chef bucătar: ''Avem și fasole cu ciolan și fără ciolan și sarmale în foi de vită și umplute cu urdă și sarmale de post cu ciuperci, varză murată, salată de hribi. A venit mama din Baia Mare am pus-o pe avion și a venit să facă plăcinta cu verdețuri''.

Furnicar a fost în jurul bufetului cu pâine caramelizată cu boia și ceapă, cu cărbune begetal și turmeric sau tradițională.

În alte restaurante petrecerile au păstrat rețetele traditonale.

“Aici avem pomană porcului . Iahnia de fasole cu afumătură, coasta, cârnați și ciolan. Zacuscă făcută în casă, fasole bătută, piftie făcută tot la noi în casă, jumările le-am făcut aici și brânzeturi românești. Românesc. Totul românesc, nimic schimbat majoritatea sunt făcute în casă”, a spus reprezentantul unui alt restaurant.

Iustin Mana, bucătar șef: “Meniul tradițional la care am adăugat în afară de iahnia cu ciolan, mici, ciorbă de fasole în pâine, pastramă la ceaun, la grătar. Aici este ciorbă de fasole servită în pâine de casă, ceapă roșie, ardei iute. Bineînteles de 1 decembrie tradiționalii mici românești servire cu muștrar și ardei iute”,

În centrele comerciale, unii dintre noi au ales meniuri internaționale. La restaurantele fast food a fost plin.

"Am ales mâncare tradițională... fast food (rade- n.red.) un sandviș de porc cu hrean. Nu mi se pare atât de important de 1 decembrie, poate de Crăciun, de Revelion", a spus o persoană.

“Contează să mâncăm mâncare tradițională, doar că noi combinăm Sf andrei cu 1 decembrie și mâncăm și hamburger și mâncare tradițională", a completat altcineva.

Multe restaurante au oferte cu meniuri specifice sărbătoare naționale toată săptămâna.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Paradă inedită de 1 Decembrie, într-o comună din Olt. Primarul a organizat-o cu doar 1000 de lei
Paradă inedită de 1 Decembrie, într-o comună din Olt. Primarul a organizat-o cu doar 1000 de lei

Paradă inedită într-o comună din județul Olt. Localnicii au improvizat un tun pe o dubiță, au luat 10 cai, șarete, ATV-uri și au defilat pe ulițele satului.

Parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. AUR a organizat „Marșul Unirii”
Parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. AUR a organizat „Marșul Unirii”

Tradiția paradei de 1 Decembrie a fost reluată la Alba Iulia, după un an de pauză, iar organizatorii anunță că seara se va încheia cu un spectacol de drone, care va înlocui focul de artificii.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.