Fasolea cu ciolan, vedeta restaurantelor de 1 decembrie, dar și sarmalele făcute în dovleac turcesc au făcut senzație
De 1 decembrie, unul dintre subiectele principale este mâncarea. În restaurante, bucățării șefi s-au întrecut în festinuri tradiționale cu bunătăți gătite din ingrediente locale.
Așa că pe mese și au făcut loc iahnia de fasole cu ciolan sau cârnați, friptură, sarmale și plăcinte, toate însoțite de vinuri românești și de muzică românească.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Varianta de brunch tradițional românesc a avut mare succes în Capitală. Pe lângă rețetele tradiționale de sarmale și fasole, bucătării au îndrăznit să adauge ingrediente noi.
Adrian Salomia, bucătar șef: “Sunt coapte în dovleac turcesc, acest preparat a apărut dintr o experiență cu bucătăria balcanică. Acest preparat se duce direct în acea experiență. Aici avem cârnați de casă, în 2 variante picanți și nepicanți. Pentru această rețeta am lucrat în jur de 3 ani, să reușim să ajungem la gusturile acestea, acest concept de buffet a început acum 3 ani dar se pare că tocmai azi a avut ocazia să iasă la lumina”.
50 de preparate au fost întinse pe mesele lungi și într-un restaurant din centrul Bucureștiului. Bineînțeles, pe lângă fasolea cu ciolan, și-au făcut loc și gutui caramelizate, cartofi copți în cremă de brânză și brânzeturi aduse din toate colțurile țării. 150 de oaspeți s-au înfruptat și din plăcintele gătite după o rețeta ardelenească.
Adi Hădean, chef bucătar: ''Avem și fasole cu ciolan și fără ciolan și sarmale în foi de vită și umplute cu urdă și sarmale de post cu ciuperci, varză murată, salată de hribi. A venit mama din Baia Mare am pus-o pe avion și a venit să facă plăcinta cu verdețuri''.
Furnicar a fost în jurul bufetului cu pâine caramelizată cu boia și ceapă, cu cărbune begetal și turmeric sau tradițională.
În alte restaurante petrecerile au păstrat rețetele traditonale.
“Aici avem pomană porcului . Iahnia de fasole cu afumătură, coasta, cârnați și ciolan. Zacuscă făcută în casă, fasole bătută, piftie făcută tot la noi în casă, jumările le-am făcut aici și brânzeturi românești. Românesc. Totul românesc, nimic schimbat majoritatea sunt făcute în casă”, a spus reprezentantul unui alt restaurant.
Iustin Mana, bucătar șef: “Meniul tradițional la care am adăugat în afară de iahnia cu ciolan, mici, ciorbă de fasole în pâine, pastramă la ceaun, la grătar. Aici este ciorbă de fasole servită în pâine de casă, ceapă roșie, ardei iute. Bineînteles de 1 decembrie tradiționalii mici românești servire cu muștrar și ardei iute”,
În centrele comerciale, unii dintre noi au ales meniuri internaționale. La restaurantele fast food a fost plin.
"Am ales mâncare tradițională... fast food (rade- n.red.) un sandviș de porc cu hrean. Nu mi se pare atât de important de 1 decembrie, poate de Crăciun, de Revelion", a spus o persoană.
“Contează să mâncăm mâncare tradițională, doar că noi combinăm Sf andrei cu 1 decembrie și mâncăm și hamburger și mâncare tradițională", a completat altcineva.
Multe restaurante au oferte cu meniuri specifice sărbătoare naționale toată săptămâna.