Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are o mulțime de beneficii pentru sănătate
Joi a fost dezlegare la pește și o să mai fie și în weekend. Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește?
Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează diferit, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nostru nutrițional.
Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul "carne" se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește.
Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor. Și la capitolul grăsimi, peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne, unde predomină grăsimile saturate.
Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom.
Avatanjele pe care le are peștele
La copii, peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. În caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine.
La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare.
Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția - combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifică arderile.
Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității, și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește.
Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie. Cu cât mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură și de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat.
Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cât mai simplu și mâncați-l cât mai des.