Cum să deosebești ciupercile otrăvitoare de cele comestibile. Speciile cele mai periculoase din pădurile României
Ciupercile pot fi un aliment atrăgător pentru majoritatea persoanelor, iar ploile favorizează creșterea lor în pădurile din România. Cu toate acestea, nu toate sunt comestibile, iar alese greșit ele pot duce chiar la deces.
În ultimele zile, mai multe persoane au ajuns la spital cu simptome de intoxicație din cauza consumului de ciuperci adunate din păduri. Simptomele otrăvirii cu ciuperci sunt greaţă, durerile abdominale şi vărsăturile. Starea pacientului se poate degrada rapid, aşa că medicii recomanda ca bolnavii să meargă urgent la spital. Orice oră de întârziere poate fi fatală.
De asemenea, intoxicația cu ciuperci are efecte grave asupra rinichilor, ficatului și sistemului nervos, astfel că medicii recomandă achiziționarea lor din surse autorizate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum știm când o ciupercă este otrăvitoare
Specialiștii susțin că ciupercile otrăvitoare pot fi greu de identificat chiar și de ei, deoarece majoritatea cresc în apropiere de cele comestibile. Ciupercile otrăvitoare sunt de obicei viu colorate, au un miros puternic înțepător lu pete cu o formă ciudată pe suprafața pălăriei. Cei care culeg din păduri sunt sfătuiți să le aleagă doar pe cele întregi, cu picior și pălărie și să nu le consume înainte de a le verifica dacă sunt sau nu toxice.
Cel mai cunoscut test constă în fierberea unei ciuperci împreună cu o lingură de argint. Dacă aceasta se înnegrește, atunci ciuperca este otrăvitoare.
Medicii avertizează că, de cele mai multe ori oamenii confundă ciupercile între ele.
Agaricus silvicola, adică ciuperca de pădure, este confundată deseori cu ciupercile otrăvitoare din specia Amanitae.
Hribul pucios, comestibil, se poate confunda cu Tylopilus felleus. Buretele de lămâie cu buretele viperei, iar ghebele tomnatice cu gheba pucioasă.
Cele mai otrăvitoare ciuperci din România
Cea mai cunoscută ciupercă otrăvitoare pe care oamenii o pot găsi în păduri vara și toamna este Amanita Muscaria (buretele pestriț), o ciupercă cu pălărie roșie sau purpurie și cu numeroase pete albe. Piciorul ei este alb, cu lame albe sau albe gălbui și este foarte apreciată pentru frumusețea ei.
O altă ciupercă otrăvitoare și cea mai periculoasă din România, este Amanita phalloides (Buretele viperei). Este o ciupercă care poate induce ușor în eroare, spun specialiștii, deoarece are o culoare schimbătoare. În tinerețe ea are culoarea verde, iar la maturitate pălăria ei devine albă.
Pentru a evita orice otrăvire cu buretele viperei este îndeajuns să reținem 3 principale caracteristici ale ei pe care pe putem recunoaște cu ușurință: lamele albe, inelul alb (poate fi trecător), bulbul alb, pronunțat.
De asemenea, Amanita citrina (buretele de lămâie) şi Amanita Verna (Buretele primăvăratic) sunt aproape la fel de periculoase.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: paduri, intoxicatie, ciuperci otravitoare,
Dată publicare:
08-10-2024 10:21