Abordarea multidisciplinară, esențială în îngrijirea pacienților cu afecțiuni endocrinologice. Explicațiile medicului
Pacienții din sfera endocrinologiei au nevoie de îngrijire multidisciplinară.
Sunt dese cazurile în care pe lângă problemele cu glandele, sunt afectate alte organe, iar bolnavii trebuie să fie consultați și de un cardiolog, un oftalmolog sau chiar un oncolog.
Prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinologie: „Pacientul care are un exces de hormoni tiroidieni poate să facă tulburări de ritm cardiac, poate să facă extrasistole și chiar fibrilație atrială. Și, atunci, medicul endocrinolog trebuie să discute cu un specialist cardiolog, pentru că poate fi o patologie cardiacă care trebuie monitorizată”.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Un alt exemplu în care multidisciplinaritatea își spune cuvântul, una dintre formele de tirotoxicoză, de exces de hormoni tiroidieni, tot autoimună, este boala Graves-Basedow în care apar anticorpi împotriva receptorului de TSH de pe tiroidă, care spre deosebire de cei despre care vă vorbeam mai înainte, care distrug tiroida, acești anticorpi stimulează tiroida care produce mai mulți hormoni tiroidieni. În afară de tirotoxicoză și mărirea în dimenisuni a tiroidei, deci apariția gușii, pot să apară și modificări oculare, sindrom exoftalmnic, protuzia globilor oculari, tulburări de motilitate și atunci este nevoie și de consulatrea medicului specialist oftalmolog.
O altă patologie tiroidiană în care trebuie să lucrăm în echipă o reprezintă cancerele tiroidiene. Tiroida poate să facă și ea cancer. Cancerele tiroidei sunt cu punct de plecare în celula foliculară și pot să fie diferențiate - acestea sunt cele care se pot trata și vindeca. Din această celulă poate deriva și un alt tip de cancer, mult mai rău, cancerul tiroidian nediferențiat.
Sau pot fi cancere cu punct de plecare în celulele dintre foliculii tiroidieni, așa numitele celule parfoliculare C. Cancerul cu punct de plecare în aceste celule se numește carcinom medular tiroidian. Aceste tipuri de cancer le tratăm împreună cu chirurgul.
Dacă avem de-a face cu un cancer tiroidian diferențiat care necesită ulterior terapie cu iod radioactiv. bineînțeles că vom colabora cu specialistul de medicină nucleară care adminitrează iodul radioactiv.
Informații utile despre simptomele care trebuie să vă trimită la endocrinolog, cum se pot trata problemele glandelor și care sunt implicațiile obezității asupra acestora, aflați pe stirileprotv.ro din emisiunea „Doctor de Bine”, prezentată de Liliana Curea