De ce este periculos consumul excesiv de antibiotice. Medic: „Mulți pacienți vin cu infecții cu germeni panrezistenți”
Consumul excesiv de antibiotice a devenit un pericol uriaș. Tot mai mulți bolnavi ajung la spital cu infecții care nu pot fi tratate cu niciun fel de antibiotic.
Este vorba de germeni panrezistenți, care se dezvoltă atunci când organismul se obișnuiește cu aceste tratamente.
prof. dr Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase, managerul Spitalului Victor Babeș București: „Rezistența germenilor la antibioticele consumate este deja o mare problemă. Trebuie să ne gândim că germenii sunt microorganisme vii și se apără de agresiuni. Agresiunile în cazul acestora sunt antibioticele. Și cu cât administrăm mai multe antibiotice, incorect din punct de vedere al indicației, al dozei, al duratei, cu atât germenii respectivi își crează, inventează noi modalități prin care elimină antibioticele, secretă substanțe care le inactivează, se ascund de antibiotice în interiorul unor celule. În acest fel devin rezistenți.
În spitalul Victor Babeș, din vara aceasta, ne confruntăm tot mai des cu situații foarte grave din acest punct de vedere: tot mai mulți pacienți care vin cu infecții cu germeni panrezistenți - asta înseamnă că sunt rezistenți la absolut toate antibioticele existente acum pe suprafața pământului. Sunt situații extreme, care înseamnă măsuri extreme: asocieri de antibiotice în doze foarte mari, cu supraveghere atentă, cu testări serologice, seriate. Lucrurile devin extrem de complicate.
Motivele acestor consumuri exagerate sunt multe. Vorbim și de o prescripție exagerată în ambulator, mai ales în sezonul rece. O parte dintre medici aleg să prescrie în exces antibioterapie la copii, dar nu numai, în situații în care poate nu ar trebui prescrise. Cele mai frecvente sunt infecțiile virale respiratorii. Al doilea motiv este solicitarea de către pacienți de antibiotice. Este o chestie bizară care nu ar trebui să se întâmple, pentru că nu suntem la restaurant și cerem de pe un meniu. Pacienții ar trebui să urmeze indicațiile corecte ale medicilor. În al treilea rând este vorba de consumul de antibiotice rămase. Este o problemă raportată de toată Uniunea Europeană, în care pacienții folosesc antibiotice rămase de la ei sau de la restul familiei, de la vecini sau prieteni. Practic o automedicație care întregește tabloul consumul excesiv de antibiotice.”