Suplimentul de fibre din produse elimină vitaminele din alimentele pe care le consumați
Pe etichetele multor produse de la raft scrie "cu fibre adăugate". Imediat, ne gândim că vom cumpăra un produs valoros.
Dar, indiferent despre ce alimente vorbim ce-i prea mult strică. Iar în cazul suplimentării fibrelor, produsele respective lucrează împotriva organismului. Mai precis, scot vitaminele din alte alimente pe care le consumaţi.
Doctor Mihaela Bilic, medic nutriționist: "În momentul în care umplem cu legume măcar jumătate din farfurie, o să ne simţim la sătui şi o să reducem cantitatea de proteine şi de grăsimi, astfel dacă farfuria nu are legume suntem determinaţi să mâncăm din proteine şi grăsimi mult mai concentrate în calorii."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legumele conţin 90% apă și multe fibre, fără calorii. Mai au în compoziţie vitamine şi minerale, adică micro-nutrienți valoroşi. Sunt singurele alimente bune de consumat la fiecare masă.
În privinţa fibrelor, găsim două categorii. Fibre solubile, care atrag apa din tubul digestiv şi se transformă într-un gel. Şi cele insolubile, extrem de tari şi iritante pentru intestinele umane. De aceea, unii din pacienţii care ajung la gastro-enterologie primesc recomadarea să consume legume preponderent gătite. Prin tratare termică, fibrele insolubile devin mai prietenoase cu organismul uman. Dar..
Doctor Mihaela Bilic, medic nutriționist: "Aceste fibre, la mare modă, sunt imposibil de digerat de către orgasimul nostru".
Dar sunt esenţiale pentru un tranzit intestinal corect. Fibrele hrănesc bacteriile bune care populează colonul. Sunt transformate, apoi, în aşa-numiţii acizi graşi cu lanţ scurt, care trec în circulaţia sanguină.
Aceşti acizi sunt esenţiali pentru sporirea capacităţii de apărare imunitară a organismului uman, la porţile de intrare. Ne referim la mucoase. Şi, totuşi, ce-i prea mult strică. Fibrele luate din legume sunt excelente. Produsele din comerţ care au primit adaos de fibre sunt prea mult. La fel, batoanele folosite în curele de slăbire.
Doctor Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică: "Nu e bine nici să exagerăm cu consumul de suplimente de fibre, pentru că multe din acestea conţin fibre care nu sunt solubile în apă, nici nu atrag apă, sunt fibre dure, fibrele dure sunt foarte ieftine, chelează şi vitaminele, dacă chelează vitaminele liposolubile, calciul nu se mai poate absorbi şi nu mai poate fi utilizat.".
Suplimentul elimină vitaminele A, D şi E obţinute din hrană şi care sunt antioxidanţi extrem de puternici, vitali pentru tot organismul.