Sucurile de fructe nu sunt sănătoase. Agresează ficatul la fel ca berea
Un pahar de suc este echivalentul unui pahar de bere. Iată o modalitate "plastică" prin care medicii le explică pacienţilor ca un fruct trebuie consumat ca atare, nu sub formă lichidă.
Aceeaşi agresiune pe care o reprezintă alcoolul din bere pentru ficat se manifestă şi în cadrul sucurilor. La copii, pericolul este imens!
Când a inventat fructele, mama-natură s-a folosit tot de zahăr. De fructoza, mai precis. Pe care a diluat-o în apă şi a combinat-o cu celuloza - fibrele tari, imposibil de diferat de către oameni. În această variantă, fructele sunt perfecte!
Doctor Mihaela Bilic, medic nutriţionist: Din cauza asta, când noi mâncăm fructul ca atare, mestecându-l, nu avem niciun pericol, atâta vreme cât nu mâncăm cu kilogramele, pentru că fructoza respectivă se absoarbe lent în organism.
În momentul în care noi extragem fructoza pură din fruct pentru că asta înseamnă un fresh avem esenţa de fructoza din 3 fructe. Un pahar de suc este echivalentul metabolic şi caloric cu un pahar de bere.
Ce se întâmplă în continuare?
Ca şi alcoolul, fructoza fie că e din fructe de suc direct din fructe sau din alcool, solicita foarte mult ficatul, deci dacă vreţi să îi daţi o perida de pauză, nu consumaţi sucuri, nu consuamti mutle fructe. Dacă ar putea vorbi, ficatul ne-ar spune: “De ce îmi faci asta?”.
În ficat, fructoza luată dintr-un suc de fructe sau din dulciuri se transformă în grăsime. Şi aşa apare ficatul gras - steatoza hepatică. Nu le daţi sucuri de fructe copiilor pe motiv că sunt sănătoase. Nu sunt!
Doctor Iolanda Vivisenco, medic primar pediatru: La ora actuală se ştie că sucurile NU sunt sănătoase pentru că ele reprezintă o cantitate mare de zahăr care trece prin organism cu repercursiuni asupra pancreasului.
Pe un pancreas în formare, obiceiul înseamnă diabet la vârste tinere şi schimbarea metabolsimului spre obezitate. Tot în primii ani, dulciurile în exces se duc direct în vasele de sânge. Sunt preambulul atero-sclerozei.
Excelente ziua, fructele devin nocive odată consumate seara.
Doctor Laura Ene, medic specialist diabet şi nutritie: Ne cresc trigliceridele peste peste noapte. Trigliceridele în exces sunt grăsimile care se depun pe ficat şi sunt grăsimile care conlucrează cu colesterolul pentru depunerea pe vase, se transfoarma în steato-hepatita non-alcoolica dar şi în risc de accident vascular şi infarct miocardic!