Studiu - Luna nasterii poate predispune la anumite boli. Copiii nascuti toamna, cei mai expusi riscului de imbolnavire
Luna nasterii poate fi un factor ce predispune la anumite boli, care variaza de la simpla angina la insuficienta cardiaca congestiva, trecand prin boli venerice si hematoame.
O echipa de cercetatori la Universitatea Columbia din New York a studiat 1.668 de boli si a identificat 55 care sunt legate de luna nasterii. Studiul a fost realizat de 1,7 milioane de dosare medicale ale unor pacienti nascuti intre anii 1900 si 2000 la New York, carora le-au aplicat un model matematic, relateaza Agerpres.
In general, copiii nascuti in mai si iulie sunt mai protejati. Astfel, studiul aduce o veste buna pentru copilul ducesei de Cambridge, Kate Middleton, sau cel al actritei britanice Keira Knightley, nascuti in luna mai.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Cei care s-au nascut toamna (septembrie, octombrie, noiembrie) sunt mai expusi riscului de imbolnavire. Tulburarile respiratorii sunt mai frecvente la copiii nascuti in octombrie-noiembrie, iar bolile legate de reproducere si cele neurologice sunt prezente mai ales la cei nascuti in noiembrie.
Pe de alta parte, bolile cardiovasculare afecteaza mai degraba persoanele nascute in martie-aprilie. Cu toate acestea, dr. Nicolae Tatonetti, principalul autor al studiului, a tinut sa precizeze ca riscul de boala asociat cu luna nasterii este relativ minor in comparatie cu variabile cum sunt dieta sau exercitiile fizice.
In plus, pentru a clarifica influenta lunii de nastere asupra riscului de boala, cercetatorii si-au propus sa aplice acelasi algoritm si asupra populatiei din alte orase din SUA, scrie pourquoidocteur.fr. Studiul a fost publicat recent in Journal of American Medical Informatics Association.