Sangerarile gingivale pot semnala boli grave. Analizele care trebuie facute cand problema persista
Sangerarile la nivelul gingiilor sunt un motiv sa mergeti la stomatolog. Acesta va indeparta cauzele locale.
In aceeasi masura, insa, orice fel de sangerare care treneaza trebuie investigata. Prima recomandare: o hemoleucograma.
Sangerarile de la nivelul gingiilor ascund, in peste 90% din cazuri, bacterii care pot provoca boala parondotala. Popular, parodontoza.
"Sunt 4 sau 5 tipuri de bacterii principale cu un grad diferit de risc si de agresiune si, mai ales, poti sa-ti dai si seama cat de multe sunt", spune stomatologul Nicolae Krilovici.
Situatia se tine sub control prin tratament si igienizari profesionale, la cel mult sase luni. In felul acesta, dentistul elimina bacteriile care actioneaza sub gingie. Fara tratament si detartraje la intervale regulate, acestea sunt libere sa provoace resorbtie gingivala si osoasa. Cu alte cuvinte, riscati sa pierdeti dintii.
Odata ce apar sangerari gingivale spre exemplu, medicul poate face inclusiv masuratori.
"Un dinte normal nu trebuie sa aiba spatiu intre dinte si gingie mai mare de 1 milimetru", explica stomatologul Oleg Gorea.
Examenul radiologic identifica si confirma stadiul bolii parodontale. Afectiunea poate fi stopata. Tratament curativ insa nu exista. Dar sangerarile minore, indiferent de locul unde apar, necesita analize uzuale de sange. Acestea includ hemoleucograma, dar si testele pentru functia renala si cea hepatica.
"Nu de putine ori este vorba de o boala hematologica, de exemplu scadera trombocitelor, de diferite tulburari de coagulare", a spus medicul Daniel Coriu.
Asadar, orice sangerare are nevoie de un diagnostic. Doar asa aflati daca aveti o problema locala sau una a intregului organism.
"Din nefericire, avem diferite forme de leucemie care debuteaza cu hipertrofie gingivala. Nu trebuie sa ne speriem si sa intram in panica, sunt boli foarte rare, dar exista", mai spune Coriu.
Investigatiile pot conduce la diagnostic precoce. Chiar in lipsa oricaror simptome, analizele uzuale de sange si urina trebuie facute anual, inca din primul an de viata.