De ce era poporul roman la un pas sa DISPARA. Ardeiul iute si saramura de crap, motiv de epidemie
Volumul prezentat azi la “Omul care aduce cartea” face o istorie a inceputurilor sistemului medical romanesc
“Romania medicilor”, cartea istoricului si sociologului Constantin Barbulescu, spune povestea inceputurilor sistemului de sanatate din tara noastra. In 1862 aveam 99 de doctori, toti straini, majoritatea germani si austrieci; in 1898 numarul lor crescuse la 966, dintre care peste 700 erau romani. Insa cresterea numarului de medici nu insemna neaparat si imbunatatirea situatiei: dimpotriva, doctorii de tara vorbeau, la cumpana dintre secolele XIX si XX, despre “pieirea iminenta a natiunii.”
De vina pentru aceasta ar fi fost conditiile precare de igiena si lipsa de educatie. De pilda, un medic de tara raporta la Bucuresti ce credeau taranii din circumscriptia sa despre sifilis: “In gura poporului, sifilisul poarta numele de frente, bube rele, cel perit si boale lumesti. Poporul crede ca orice om are cel perit, se naste cu el. E de ajuns sa-l zadaresti cu mancari iuti, prea sarate, cu acrituri etc. Si el iese. Ardeiul ros, mic si iute, e pricina cea mai mare a iscarii sale; crapul vechi sarat inca il starneste”.
In aceste conditii, medicii vorbeau, acum mai bine de 100 de ani, despre degenerarea absoluta a poporului roman, pieirea neamului, apocalipsa demografica si alte asemenea catastrofe, care ar fi dus la disparitia completa a romanilor de pe pamant. Cat de reale erau aceste spaime, aflati din materialul video.
Sursa: Pro TV
Etichete: epidemie, boli, medicina, istorie, carte, societate, Dan C. Mihailescu,
Dată publicare:
19-05-2015 10:40