Legatura dintre depresie si sistemul imunitar. Cat de grav ne poate afecta starea de spirit sanatatea
Suntem sclavii propriului sistem imuntar, insita medicii. Si acest mijloc de protectie trebuie protejat cu orice pret. Depresia, spre exemplu, duce si la asa-numita depresie imunitara.
Orice stare ce va impiedica sa functionati corespunzator trebuie tratata rapid. Dintre toti microbii cunoscuti, 200 de specii au potentialul de a determina boli. O parte dintre acestea pot sa fie deja cazate in propriul organism, fara a le simti sau contientiza prezenta.
Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Uneori traim toat viata fara sa avem habar ca am purtat in corp aceste infectii latente care nu se manifesta clinic. Ele se pot reactiva in conditiile scaderii capacitatii noastre de aparare."
Medicii infectionisti au observat ca asa-numita depresie imunitara este, cel mai adesea, declansata de depresie, modificarea bio-chimica din creier diagnosticata de psihiatri. Este unul dintre cel mai importante motive ca atunci cand simtiti ca nu mai functionati sa cereti ajutor de specialitate.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Depresia erodeaza foarte tare mecanismele imunitare ale organismului si atunci cand se intampla acest lucru persoana devine extrem de vulnerabila. "
Depresia face ca factorii infectiosi alaturi de care traim sa aiba sanse mari de a determina infectii puternice. De asemenea, vulnerabilitatea bio-chimica din creier strica si echilibrul in care traiesc organele interne.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Sunt studii care arata clar acest lucru si exista o obligativitate a medicilor si a pacientului care resimte acest lucru de a se adresa unui specialist. Sunt multe afectiuni care, chiar daca actionezi tintit pe partea organica, nu ai sanse sa o rezolvi pana nu indrepti si problema afectiva sau psihica."
Legatura extrem de intima dintre starea psihica si cea fizica e remarcata zilnic de catre chirurgi.
Ioan Cordos Medic, primar chirurgie toracica: "Suntem sclavii imunologiei sau a imunitatii. Depresivii, sigur ca imunitatea lor se deprima, pacientul operat care este optimist se va vindeca repede, pesimistul tot timpul cu complicatii. Sunt complicatii care de multe ori nici nu ne trec prin cap."
Depresia este doua cauza de dizabilitate la nivel mondial.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, sistem imunitar, depresie, psihiatru,
Dată publicare:
02-06-2015 08:21