Studiu: Consumul REDUS de sare presupune riscuri pentru sanatate
Trei noi studii controversate privind consumul de sare arata ca sfatul binecunoscut, potrivit caruia oamenii ar trebui sa consume cat mai putina sare pentru a-si proteja sanatatea, ar putea fi gresit.
In schimb, unii experti nu au incredere in noile concluzii, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Potrivit unui studiu privind rata decesului si bolile de inima, dietele foarte sarace in sare ar putea fi mult mai putin benefice pentru sanatate decat credeau expertii. Chiar mai mult, astfel de diete ar putea fi un important factor de risc.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Celalalt studiu, despre efectele tensiunii arteriale, arata ca persoanele cu o dieta ce include un consum moderat de sare nu au avut niciun beneficiu legat de starea de sanatate dupa ce au redus aportul de sare in organism, comparativ cu efectele observate asupra persoanele a caror dieta presupunea un aport marit si care au redus consumul.
"Anterior, se credea ca beneficiile pentru sanatate cresc direct proportional cu reducerea consumului de sare. Aceste doua studii arata ca exista un nivel optim al consumului si ca mai putin nu este in mod obligatoriu mai sanatos", a declarat, pentru Reuters, doctorul Andrew Mente de la McMaster University din Hamilton, Ontario, Canada, principalul autor al studiului legat de tensiunea arteriala.
Pe de alta parte, un al treilea studiu efectuat de o echipa internationala sustine teoria clasica potrivit careia exista o legatura directa intre un cosum redus de sare si o mai buna stare de sanatate si nu a gasit nicio dovada ca un nivel foarte scazut al sodiului in organism ar fi periculos.
Insa un lucru este sustinut de concluziile tuturor celor trei cercetari: sarea, in cantitati mari, face rau. Nivelul crescut de sare in alimentatie contribuie la cresterea tensiunii arteriale, infarct, probleme ale rinichilor, atacuri cerebrale si disfunctionalitati cardiace.
Toate cele trei studii au fost publicate in editia din 14 august a New England Journal of Medicine.
La nivel mondial, aportul zilnic de sodiu in organism este intre trei si sase grame, ceea ce inseamna 7,5 pana la 15 grame de sare. Valorile sunt mult peste recomandarea facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte organisme specializate, care se situeaza intre 1,5 si 2,4 grame de sodiu pe zi.