Cat de sigur este, in realitate, paracetamolul. Ce spun cercetatorii despre efectele secundare ale pastilei
O serie de studii recente arata ca banala pastila de paracetamol ar putea avea efecte secundare dintre cele mai grave. Printre acestea se numara astmul, deficitul de atentie, dar si probleme cu inima si rinichii ce se pot dovedi fatale.
Mai toata lumea are cateva pastile de paracetamol la indemana, in eventualitatea unor dureri minore. Fata de alte medicamente, ca aspirina ori ibuprofenul, se credea ca paracetamolul nu pune probleme stomacului. Oamenii de stiinta au descoperit insa ca lucrurile nu stau chiar asa.
In urma unor studii recente, s-a ajuns la concluzia ca paracetamolul nu este deloc inofensiv fata de stomac, si, mai mult, produce si alte afecte secundare chiar mai grave. Printre bolile la care ar putea duce consumul acestui medicament, cercetatorii enumera astmul, ADHD (deficit de atentie) - la copii, dar si boli de inima si rinichi, potential letale in cazul adultilor. Reactiile alergice, la nivelul pielii, sunt si ele in carti ca eventuale efecte secundare.
Oamenii de stiinta din domeniul farmaceutic din Marea Britanie si America avertizeaza doctorii in privinta prescrierii paracetamolului cu atata usurinta. Pe de alta parte, medicii sustin ca pastila este una de baza in tratarea a milioane de pacienti, si ca fara ea nu au prea multe arme la indemana in combaterea afectiunilor.
Exista, potrivit Daily Mail, si varianta conform careia, uneori, paracetamolul nu are mai mult decat un efect de placebo - adica totul se bazeaza pe autosugestia faptului ca stii ca ai luat un tratament, decat pe schimbarile chimice pe care acesta le-ar produce efectiv in corpul nostru.
Paracetamolul era considerat pana acum util in special pentru cei care nu puteau lua medicamente antiinflamatorii, cum este ibuprofenul.
Studiul a fost realizat la Universitatea din Sydney, fiind luati in calcul peste 1.650 de subiecti, ce sufereau de dureri de spate. Oamenii au fost monitorizati timp de sase saptmani. O treime din ei au primit paracetamol, o alta treime medicamente speciale pentru aceasta durere, in timp ce restul au primit un tratament-placebo.
“Rezultatele sugereza ca trebuie sa reevaluam recomandarea general valabila de a prescrie paracetamol”, spune doctorul Christopher Williams, cel care a condus studiul, citat de Daily Mail.