Stresul va consuma energia intr-un ritm alert. Specialistii va spun cum sa evitati suprasolicitarea
Faceti mai multe lucruri in acelasi timp? Aceasta capacitate demonstreaza o atentie distributiva peste medie. Dar genereaza intotdeauna un stres.
Vreti sa castigati timp si incercati sa faceti mai multe lucruri in acelasi timp? Ei bine, trebuie sa stiti ca acest comportament va streseaza.
In plus, si capacitatea de a memora are de suferit. Sa aflam ce recomanda specialistii persoanelor ocupate.
Activitatile care presupun viteza si eficienta maxima au dus la aparitia termenului “multi-tasking”. Acesta este atribuit celor are care au cateva calitati.
Jeni Chiriac, psiholog: "Sunt acele persoane care au o atentie distributiva si care pot desfasura mai multe activitati In acelasi timp, fara sa incurce registrele. Si ducandu-le pe toate pe bune sfarsit".
Cu toate acestea, tineti cont de un aspect in privinta acestui mod de a lucra.
Jeni Chiriac, psiholog: "Presupune un stres, un stres care in functie de tipul tau de pesonalitate se poate dovedi pozitiv, pentru ca te mobilizeaza".
Insa stresul, indifent de natura, consuma resurse intr-un ritm alert. Pentru toate aceste persoane e util un exercitiu zilnic. Asterneti pe hartie de la ce porniti si la ce vreti sa ajungeti. Motivatia e mai mult decat simpla.
Emanuela Samara, psihoterapeut: "Asta ne ajuta, psihic vorbind, sa nu fie haos in cap. Despre asta e vorba".
Incercati de asemenea ca, in pauza de la pranz, sa va concentrati doar pe ceea ce mancati. E o modalitate eficienta de a lasa creierul sa se odihneasca. Iar seara incercati sa faceti miscare, deoarece poate aparea insomnia. Aceasta chiar daca ziua ati fost ultraeficienti. In weekend sunt utile pauzele active, in defavoarea linistii. Este vorba de conversatii lungi, de plimbari lungi. La un moment dat insa, suprasolicitarea poate duce la depresii. Iata semnele.
Emanuela Samara, psihoterapeut: "Nu ne odihnim cum trebuie, nu ne alimentam cum trebuie, nu gandim cum trebuie".
Daca ati constientizat o astfel de situatie, faceti pauza totala cateva zile. Daca insa vi se cere o atentie distributiva peste medie si nu faceti fata, iata ce riscati.
Jeni Chiriac, psiholog: "