Pericolul ascuns in cosmeticele naturale. In ce conditii pot fi folosite eficient
O felie de morcov, o felie de rosie si putina argila. Iata o reteta despre care se spune ca are si efecte de protectie solara. Dar vegetalele sunt eficiente doar in produse standardizate.
Va tenteaza retetele cosmetice din vegetalele verii? Nu le utilizati, va recomanda dermatologii, pentru ca nu au efecte dovedite decat in anumite concentratii.
In plus, unele plante sensibilizeaza pielea. Astfel, prin expunere la radiatiile ultraviolete, puteti suferi de arsuri solare.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
O felie de morcov, o felie de rosie, putina argila, putin lapte, sare. Vorbim despre o reteta cosmetica intens popularizata pe internet.
Asemenea ei exista mii de alte retete care, teoretic, se pot face acasa doar din vegetale. Vara, cele mai multe promit si protectie impotriva radiatiilor ultraviolete.
"Nu mi se pare normal sa amesteci 3-4 ingrediente in bucatarie dupa o retele pe care ai gasesti pe Internet si unde gasesti ca un anumit produs are un anumit indice de protectie antisolara, fara sa ai certificatul unui laborator", declara medicul dermatolog Luminita Marinescu.
Extractele naturale au efecte reale pentru ingrijirea pielii. Dar acestea trebuie standardizate si stabilizate pentru un efect dovedit.
"El variaza in functie de momentele zilei, de uscaciunea solului, in functie de perioada in care il recoltez. Una e sa folosesti un produs care e cercetat ca un medicament si alta e sa folosesti ceva ce crezi tu ca e bine", spune Luminita Marinescu.
Asadar, folositi produse cu ingrediente naturale, dar in concentratii si in combinatii certificate.
Inca un sfat: intr-o reteta cosmetica facuta acasa, evitati uleiul natural de citrice, dar si uleiul de sunatoare.
"Aceste tipuri de uleiuri sunt fotosensibilizante si aplicandu-le si a doua zi mergand la plaja putem sa avem surpriza sa facem o arsura foto-toxica mediata chiar de acel ulei", spune medicul dermatolog.
Daca va ganditi sa va protejati cu produse naturale impotriva soarelui, acestea au efecte indirecte.
"Sigur carotenul care e continut in morcovi este un factor de protectie solara, dar nu e singur absolut si trebuie si protectie solara", spune medicul dermatolog Dorina Giurcaneanu.
Legumele si plantele de sezon va furnizeaza cantitati mari de antioxidanti.
Acestia reduc numarul radicalilor liberi din organism rezultati in urma expunerii la soare. Dar nu neutralizeaza in mod direct razele ultraviolete.
"Eu ii sfatuiesc pe oameni cel putin la pranz, cand soarele arde forte tare, cand se plimba pe strada, sa foloseasca toata protectia cumulativa pe care o au la indemana: creme de protectie, maneca lunga, palarie si umbreluta. Arabii nu degeaba se plimba in haine lungi, albe si nu li se vad decat ochii", spune Dorina Giurcaneanu.
Pe langa materialele textile, singura protectie eficienta dovedita o au cremele SPF. Cele mai bune contin minerale care reflecta razelele soarelui.