Stresul și hărțuirea cresc riscurile de apariție a diabetului
Agresiunile exterioare, indiferent de natura lor, reprezintă o repetare exagerată a unui stres.
În interiorul corpului uman, hărţuirea eliberează constant hormoni de această natură, situație pentru care nu suntem pregătiţi, din punct de vedere structural.
Rolul hormonilor de stres este să crească glicemia, astfel încât să preîntâmpinăm un eventual conflict. Dacă acesta întârzie să apară, e posibil să îi ia locul diabetul.
Stresul repetat descarcă hormonul numit cortisol - hormonul stresului. Acesta reglează metabolismul lipidelor. În cazul în care se secretă în exces, apar inevitabil creşteri ale colesterolului rău din sânge. Pe lângă această valoare mărită, veţi observa rapid depuneri inestetice de grăsime.
Dr. Şerban Damian, nutriționist: „Dacă mănânci o ciocolată ori de câte ori te gândeşti la nu ştiu ce problemă, evident că lucrurile se vor aduna şi, în final, ajungi cu o nouă problemă: excesul ponderal.”
Sfatul specialiştilor este că, după situaţii stresante, să nu consumaţi dulciuri, pâine albă şi făinoase procesate. Încercaţi să beţi doar apă, în timp ce vă calmaţi.
Pe de altă parte, stresul crează aproape instantameu reacţia „luptă sau fugi". Pentru asta e nevoie de combustibil. Hormonii de stres eliberează automat şi extrem de rapid glucoza din ficat.
Prof. dr. Ionescu Târgovişte, medic primar diabet: „În ficat sunt cam 200 de grame de glucoză; e o cantiate mare, ea se epuizează, de exemplu, după trei săptămâni de post.”
Aşa creşte glicemia, adică nivelul zahărul din sânge. Fenomenul poate avea drept consecinţă boala.
Prof. dr. Ionescu Târgovişte, medic primar diabet: „Sunt hiperglicemianţi şi, dacă mai ai şi o predispoziţie genetică diabet în familei, poate contribui la apariția unui diabet, a unei hipertensiuni sau a unei bolo cardio-vasculare când se contractă vasele cordului.”